Sport gaat verder dan winnen alleen #meedoeniswinnen. Je zou het soms bijna vergeten, maar achter elke sporter gaat een mens van vlees en bloed schuil. We willen graag dat jij kennis maakt met onze Brabantse sporthelden. En dan een échte kennismaking, dus ook buiten de lijnen van het sportveld om. Leer jouw Brabantse helden kennen via onze expositie. In deze tentoonstelling hebben de sporters ook een voor hun belangrijk item op het Provinciehuis achtergelaten. Wil je meer weten over de bijzondere betekenis achter ieder attribuut? Bekijk de items hieronder. En..lees ook vooral het verhaal van de mens achter onze topsporthelden! De expositie is tot 9 september gratis te bezoeken tijdens openingstijden van het Provinciehuis (Brabantlaan 1, 's-Hertogenbosch). Zien we jou daar?
Item 1: zwempakken van de Olympische Spelen in Tokio van Noortje en Bregje de Brouwer (synchroonzwemmen)
"Deze badpakken droegen we tijdens onze wedstrijd in Tokio. Tijdens de technische uitvoering plaatsten we ons als 9e voor de finale (top 12). Het was destijds ons doel om de finale te halen. Dat lukte en daarom zijn deze badpakken erg bijzonder voor ons!”
Lees hier het verhaal van Noortje en BregjeItem 2: de kniebanden, sporttape en muntolie van Roy Meyer (judo)
"Mijn favoriete worp is om de tegenstander over mijn schouder te werpen. Dat is met gasten van boven de 100 kilo op mijn rug voor mijn knieën weleens zwaar;). Er zit veel bloed, zweet en tranen in de knieband. Het rolletje sporttape heb ik voor het laatst gebruik bij het EK judo, waar ik geblesseerd raakte. Maar iedere wedstrijd doe ik de tape om mijn vingers. Mijn wijs- en middelvinger zijn al meerdere keren uit de kom geweest, dus hiermee tape ik beide vingers vast. Een paar druppeltjes muntolie achter de tong; een echte lifesaver. Bij judowedstrijden is de lucht altijd erg droog. Hiermee kan ik beter ademen en hoest ik minder!"
Lees hier het verhaal van Roy MeyerItem 3: de leertjes van Tisha Volleman (turnen)
"Deze leertjes gebruik ik bij de brug voor een betere grip. Tijdens het hangen (aan de brug) wordt door het leertje de trekkracht verdeeld over de hele hand. Hierdoor heb je meer grip en kun je meer kracht opvangen. Het is wel belangrijk dat het staafje onder de gaatjes over de brugligger valt, want anders schiet je van de brug af. En dat moet je natuurlijk niet hebben.."
Lees hier het verhaal van Tisha VollemanItem 4: de badmuts van Stan Pijnenburg (zwemmen)
“In deze broek en badmuts maakte ik mijn Olympisch debuut in Tokio. Daarna heb ik deze ook nooit meer gedragen. Deze badmuts is en blijft een heel speciaal item voor mij. Nu op naar mijn laatste Spelen in Parijs waar ik hopelijk enorm gas ga geven.”
Lees hier het verhaal van Stan PijnenburgItem 5: de blade van Marlène van Gansewinkel (para atletiek)
"Mijn specialisatie? Verspringen en de sprintafstanden 100 en 200 meter. Dit is de blade waar ik mijn eerste wereldrecord (WR) op rende in 2018 in de tijd van 12,88. Dat blijft me altijd bij. Een bijzonder moment en ik hoop er nog vele te lopen!"
Lees hier het verhaal van Marlène van GansewinkelItem 6: de leertjes en het turnpak van Jermain Grünberg (turnen)
"Als klein jongetje droomde ik al van het hoogste podium. Ik kom uit een echte turnfamilie. Mijn moeder en oma gaven trainingen in de turnzaal en als baby werd ik al meegenomen. Ook mijn zus deed aan turnen. Het turnen is er bij mij dus met de paplepel ingegoten. Dit is een van mijn eerste turnpakjes..met het magnesium er nog op. Ik train 30 uur in de week en geef alles op voor de sport. De leertjes zijn ook bijzonder voor me. Dit zijn namelijk de turnleertjes van het NK van vorig jaar waarmee ik goud won op de rekstok. Nu verder dromen over Parijs.."
Lees hier het verhaal van Jermain GrünbergItem 7: de badmuts van Nyls Korstanje (zwemmen)
“Mijn olympische finale 4x100m wisselslag mixed in Tokio zwom ik met deze badmuts. Het meemaken van de Olympische Spelen is altijd mega bijzonder. Je traint er al die jaren voor en ineens is dat moment daar en ook zo weer voorbij. Deze badmuts staat voor al dat harde werk.”
Lees hier het verhaal van Nyls KorstanjeItem 8: de hardloopschoenen van Eveline Saalberg (atletiek)
"Deze schoenen zijn essentieel voor een goede 400m. Ze zijn super licht, hebben puntjes aan de onderkant voor grip en een carbonplaat voor stijfheid van de schoen. Zo blijft alle energie die je erin stopt behouden en gaat er dus niets verloren aan demping/buiging. Ik kijk ernaar uit om te knallen in Parijs!"
Lees hier het verhaal van Eveline SaalbergItem 9: het racket van Niels Vink (rolstoeltennis)
"Op negenjarige leeftijd bezocht ik de Paralympische Zomerspelen 2012 in Londen. Hier ontstond mijn ambitie om ooit aan de Paralympische Spelen mee te doen. Inmiddels ben ik twintig en heb ik het geluk dat ik al vele titels op mijn naam heb mogen schrijven. Een absolute jongensdroom die is uitgekomen. Dit racket heb ik gebruikt bij Roland Garros dit jaar, waar ik samen met Sam Schröder de finale van het dubbelspel won!"
Lees hier het verhaal van Niels VinkItem 10: het badpak en racecap van Marrit Steenbergen (zwemmen)
“In dit zwempak werd ik voor het eerst wereldkampioen op de 100m vrije slag. Daarna heb ik hem niet meer gedragen omdat het een speciaal plekje heeft gekregen. In Parijs zal ik daarom met een identiek zwempak gaan zwemmen. Het geeft me een goed gevoel en veel vertrouwen.”
Lees hier het verhaal van Marrit SteenbergenItem 11: het eerste helmpje, shirtje en wielerprijs van Marianne Vos (wielrennen)
"Met dit helmpje op mijn hoofd en in dit shirtje, reed ik mijn eerste dikke bandenrace ooit in Geffen. Dat was in 1994 bij het Éffe noar Geffe’ evenement. De start van mijn carrière. Letterlijk..want dit was mijn eerste helm ooit..en ook de eerste wielerprijs die ik won. Heel bijzonder dat ik dit nu met jullie mag delen!"
Lees hier het verhaal van Marianne VosItem 12: de hockeystick van Joep de Mol (hockey)
“Met deze stick ben ik vorige zomer Europees Kampioen geworden. Voor de Spelen in Parijs heb ik daarom precies hetzelfde model laten maken. Ik kijk er zo enorm naar uit. Heel bijzonder dat het nu ook zo dichtbij is. Hopelijk staan we er als team en kunnen we er iets moois van maken!”
Lees hier het verhaal van Joep de MolItem 13: het pak om te zwemmen in open van Sharon van Rouwendaal (openwaterzwemmen)
"Een pak is voor essentieel in het koude open water. Dit is het meest gebruikte pak voor ons als open water zwemmers. In tegenstelling tot de lange baan zwemmers mag je in het open water wel in een pak tot de enkel zwemmen. Bij een watertemperatuur onder de 18 graden mag je zelfs met een wetsuit zwemmen, die is nog wat dikker. Om schuurplekken te voorkomen, gebruik ik vaseline. Volgen jullie mij in Parijs?"
Lees hier het verhaal van Sharon van RouwendaalItem 14: de sportitems van Sanne van Dijke (judo)
"Gezondheid, het allerbelangrijkste voor een topsporter. Dat werd nog maar eens duidelijker door de rugblessure die ik had. Ik doe er dan ook alles aan om zo fit mogelijk te blijven. Ik heb echt wel even aangepast moeten trainen en kon weinig uren op de mat maken. Dan merk je ook hoe belangrijk sporten is voor je mentale welzijn. En dus zie je bij mij deze items terug..Deze sportattributen zijn de afgelopen maanden extra belangrijk voor me geweest. Maak je overigens geen zorgen over die rugblessure. In Parijs sta ik er!"
Lees hier het verhaal van Sanne van DijkeItem 15: het shirt van Ranomi Kromowidjojo (voormalig zwemmen)
"Ik heb meegedaan aan 4 Olympische Spelen (Beijing, London, Rio, Tokio) en ik ga naar Parijs om verslag te doen voor Eurosport. Op 26 juni mocht ik in de Elzas met de Olympische Fakkeltocht meelopen en droeg ik dit shirt. Dit shirt is speciaal gedrukt voor de dragers van de olympische vlam en voor mij dus heel bijzonder! Ook kreeg ik een officieel aandenken aan de fakkeltocht; een metalen ringetje. Deze zit ook in de originele olympische fakkel voor Parijs 2024. Hoe gaaf! Afgelopen juni kwam mijn biografie ‘Gewonnen, gestreden en bovengekomen’ uit waarin je mij op een andere manier leert kennen."
Lees hier het verhaal van Ranomi KromowidjojoItem 16: de rijlaarzen en cap van Sanne Voets (para dressuur)
"Met deze rijlaarzen en cap won ik in 2016 mijn allereerste Paralympische medaille: goud in de kür op muziek. Ik reed nog geen jaar op mijn paard Demantur, maar we hadden een geweldige klik samen. Het was nog even spannend of Dem en ik, zoals hij thuis wordt genoemd, wel naar Brazilië mochten afreizen. De bond had ons namelijk in eerste instantie niet geselecteerd. Ik kon me niet vinden in die beslissing en tekende protest aan. Op de valreep kreeg ik het verlossende telefoontje. Eenmaal op de Spelen waren we niet te stoppen en wonnen we goud in het koningsnummer. Alle pijlen zijn erop gericht om deze zomer opnieuw samen te schitteren op het hoogste podium in Parijs!
Lees hier het verhaal van Sanne Voets