Zwemmen

Stan Pijnenburg

Waterrat en thrillseeker

Stan Pijnenburg heeft het er maar druk mee. Als getalenteerd zwemmer leeft hij het gedisciplineerde leven van een topsporter en combineert dat ook nog eens met een baan bij BrabantSport. Behoorlijk pittig. En toch zou hij het op dit moment niet anders willen. Stan geeft een inkijkje in zijn leven, waar gelukkig ook plek is voor pizza en vakantie…

Als we Stan in de ochtend spreken, heeft-ie er al 3 uur aan trainen opzitten. Om 07.45 lag hij in het water. Toch gaat hij vol energie aan het werk voor BrabantSport, waar hij zich bezighoudt met het ontwikkelen van de BrabantSport Academie. “In 2023 heb ik hier mijn afstudeerstage gelopen en mocht ik blijven. Het bevalt me goed om ook naast het sporten iets te doen. Het leven moet voor mij meer zijn dan alléén maar zwemmen. En dan is dit een perfecte werkplek. Centraal bij de Academie staan lessen en trainingen vanuit kennis en expertise uit de topsport. Voor scholen en bedrijven. Met name het nadenken over de inhoud van deze leervormen vind ik mooi. Je ziet dat de kracht van sport veel kan betekenen.” 

‘Bij presteren moet je niet wijzen of kijken naar anderen, maar naar jezelf.’

Van welk advies of welke les heeft hij zelf nog veel profijt?  “Ik kreeg ooit het advies: de toekomst bepaal je zelf. Het gaat erom dat je bij presteren of functioneren niet moet wijzen of kijken naar anderen, maar naar jezelf. Natuurlijk kunnen mensen je helpen bij het bereiken van de doelen, je bent alleen wel zelf in control. Dat zijn lessen die ik uit de sport hebt gehaald en dagelijks toepas. Je kunt je voorstellen dat ook kinderen of bedrijven beter van worden van dit soort kennis en ervaringen.”

Web Stan Pijnenburg 5561
Web Stan Pijnenburg 2
Web Stan Pijnenburg 5576
Web Stan Pijnenburg 5639
Web Stan Pijnenburg 5631

Pizza? Yes please! 
 
In het leven van een topsporter draait het om balans, en daar hoort ook gezond eten bij.  
Gelukkig voor Stan hoeft hij zich daar geen zorgen om te maken. “Ik heb een voedingsspecialist die me begeleidt in het maken van keuzes. Wat moet je precies eten en op welk moment? Dat zijn natuurlijk veel koolhydraten om te kunnen bewegen, en eiwitten ter bevordering van je herstel. Zij legt me uit welke producten ik kan kiezen. Veel van Thuisbezorgd hoort daar inderdaad nu even niet bij. Maar als ik écht even los mag gaan, dan het liefst pizza. Veel kaas, veel vlees, gewoon van alles veel… En ik maak ‘m het liefste zelf! Mijn guilty pleasure is een BBQ Meatlover pizza. Toch gaat er niks boven mijn eigen bakkunst.” 

Dankzij zijn topsport carrière ligt  Stan op diverse continenten in het zwembad. Doha, Curaçao, Berlijn… fijne plekken om te verblijven, maar wat is eigenlijk zijn ideale vakantieadres?   
“Heel toevallig heb ik het daar pas nog met mijn vriendin over gehad. Bali lijkt ons tof, maar ook op safari gaan is een overweging. Maar mijn ultieme vakantie is touren langs de Westkust van Amerika, en dan ook echt in zo’n oud Volkswagenbusje. Passend muziekje tijdens het rijden en veel plekken bezoeken, dat lijkt me echt gaaf.” 

Thrill(er)seeker 

Of het nu in het buitland is of niet, bij training hoort ook rust en herstel. Hoe komt de zwemmer eigenlijk zijn tijd door als we zijn telefoon zouden afnemen? “Ik houd wel van lezen en dan ga ik vooral goed op literaire thrillers. Mijn schoonvader werkt bij de recherche en dan is het extra leuk om dit soort boeken te lezen. De boekenserie  van De Witte Stad bestaat uit 5 delen en is een aanrader als je van dit genre houdt. En mijn Netflix-tip? Ferry de serie natuurlijk, zeker voor Brabanders een must-see.” 

‘Ik kan slecht tegen mijn verlies, maar is dat iets slechts?’

Topsporters  trainen uiteraard om te presteren tijdens wedstrijden. Deze dagen zijn spannend en deels voorspelbaar, legt Stan uit. “Op wedstrijddagen heb ik een vast ritme. Ik sta 4 uur voor de wedstrijd op, óók als die om 09.00 in de ochtend plaatsvindt. Dan eet ik 3 uur voor de wedstrijd mijn laatste grote maaltijd en ga langzaamaan richting de warming-up. Die vindt eerst plaats op het droge en dan sluit ik mezelf af met muziek. Op mijn playlist staat muziek die hoort bij eerdere wedstrijden of bij grote toernooien, ook van andere sporten. Dat hoeft dus niet met keiharde beats te zijn, het is eerder popmuziek, maar dan wel gelinkt aan sportprestaties.’ 

Presteren dus. Het leven van Stan draait vooral om de dingen goed doen en om zijn talenten, maar ook hij zal toch ook wel iets niet kunnen? 
“Zeker! Ik kan slecht tegen mijn verlies, maar je kunt je afvragen of dat iets slechts is. O ja, en ik kan niet goed koken.” Ehm, behalve die pizza dan…