Zwemmen

Marrit Steenbergen

We kennen Marrit Steenbergen vooral als zwemkampioen en medailleverzamelaar. Naast winnen en fysiek steeds beter worden, groeit Marrit nu ook op mentaal vlak. Uitdagingen rondom eenzaamheid overwint ze stap voor stap en bovendien praat ze daar openlijk over. Elk dag laat ze anderen én zichzelf zien dat ze niet alleen in het water, maar ook in het leven, steeds beter haar eigen weg vindt.

“Ben eerlijk en blijf niet met problemen rondlopen. Ga je angsten aan, met kleine stapjes.”

De meeste sportliefhebbers kennen het verhaal van Marrit. Van rising star werd ze een voorzichtige shining star. Het shinen hield echter op zodra ze de deuren van het zwembad achter zich dichtdeed. Dan kwam de eenzaamheid op haar af. De tegenstrijdige gevoelens, ingewikkelde gedachten en negativiteit hadden een wisselwerking op haar prestaties. De handdoek in de ring gooien was geen optie, hoe verleidelijk ook. Dan maar het gevecht aangaan. Een hele zware opgave, het gevecht met jezelf is veel moeilijker dan vechten tegen een ander. Maar ze deed het toch maar mooi! Met hulp van een psycholoog, een goede band met haar begeleidingsteam en onderdeel kunnen zijn van een fijn team, is het nu volle kracht vooruit naar nóg meer succes!  

‘Ga je angsten aan’  
Over haar angsten en mentale uitdagingen is Marrit een open boek. Misschien zelfs wel een inspirator voor jonge sporters die worstelen met gevoelens van sociaal ongemak en eenzaamheid. Wat zou ze nu graag willen zeggen tegen haar jongere zelf?  
“Ben eerlijk en blijf er niet mee rondlopen. Het is niet erg dat je dingen voelt, of dat je moeilijkheden ervaart. Ga je angsten aan, met kleine stapjes. Het heeft me uiteindelijk geholpen om succeservaringen op te doen. Dan is het steeds wat makkelijker om een grens te verleggen.” 

Al het geleerde brengt ze nu in de praktijk; een praatje maken met teamgenoten, vragen stellen en een overwinning op zichzelf: een feestje geven. Het was nogal wat, andere mensen in haar huis, haar veilige haven – en dat ze het dan tóch leuk blijkt te hebben! Dat zegt wel iets.  
Mocht ze nou ooit nog eens een feestje geven, van welk cadeau wordt ze dan erg blij? “Ehm, even denken, mooie bloemen. Of iets voor in huis. Ik heb niet echt een hobby of verzameling. O, ik weet het! Nagellak. Pink Gellak om precies te zijn. Het is inderdaad echt iets van zwemsters, die gelakte nagels. Waarom weet ik niet. Omdat het nogal een dure aangelegenheid werd heb ik een speciale lamp gekocht zodat ik de nagellak zelf kan plaatsen.” Lachend: “Ik heb nu mijn eigen nagelsalon aan huis!”

Web Marrit Steenbergen 5644
Web Marrit Steenbergen 5706
Web Marrit Steenbergen 5711
Web Marrit Steenbergen 5717
Web Marrit Steenbergen 5731
Web Marrit Steenbergen 5734
Web Marrit Steenbergen 5740

Later als ik groot ben 
Vraag een kind wat hij later wil worden. Het antwoord zal waarschijnlijk niet zijn: professioneel zwemmer. Ook de kleine Marrit had andere plannen voor zichzelf. “Ik wilde vroeger kinderarts worden, waarom kan ik me niet goed herinneren. Ik weet wel dat de gezondheidszorg me nog steeds trekt. Ik denk dat je heel veel voldoening uit dat werk haalt. Dus misschien ga ik daar later nog wat mee doen.”  
Zorgen voor later, maar zoals zo vaak met sporters gaan we terug naar het nu. Naar het leveren van prestaties. Welke nummers staan er bovenaan haar afspeellijst als ze zichzelf moet oppeppen voor een grote wedstrijd? “Rampeneren van Ali B, Yes-R en The Partysquad. Dat nummer krijgt me altijd vrolijk. De Jeugd Van Tegenwoordig vind ik ook tof. Veel Nederlandse artiesten.”   

Marrit excuseert zich en moet het interview kort onderbreken. 

 “Sorry, ik moest heel even de katten aan de kant zetten… Het zijn helaas niet mijn eigen huisdieren, ik ben de oppas nu mijn broer weg is. Of ik huisdieren wil? Heel graag! Een kat lijkt me erg gezellig. Maar het gaat nu gewoon niet, wij als sporters zijn te vaak van huis.” 

“Als ik op vakantie ga, dan doe ik helemaal niks!”

Genieten van het leven 
Lange tijd was de kunst van het genieten dus niet aan Marrit besteed. Blessures, presteren, de lat op onbereikbare hoogte en die continue zoektocht naar evenwicht en oorzaken; vermoeiend is een understatement. Genieten lukt haar nu beter. In het zwembad waar ze zich thuis voelt, maar ook in haar vrije tijd. “Als ik weer vrij heb, dan lijkt een reis naar Thailand of Bali me gaaf. Ik ben gewoon nieuwsgierig naar die landen. Wie ik meeneem, dat ligt er een beetje aan hoelang ik ga, maar ik denk een vriendin. In mijn koffer zit dan sowieso een strandlaken want op vakantie doe ik helemaal niks. Ja, liggen! Ik geniet dan ook heus wel van een wijntje, maar een gezonde leefstijl zit wel in mij. Ik voel me niet goed bij 3 weken lang ongezond eten en veel drinken.” 
 
Het innerlijke stemmetje van een topsporter in Marrit blijft dus altijd aan het woord. Onze slotvraag is dan ook: Stel je eens voor: je mag één andere Olympische Sport beoefenen, welke sport komt dan het eerste bij je op? 
“Pfoe, da’s een lastige vraag maar ik denk atletiek. Of mijn talenten daar van pas komen? Haha, nee hoor. Ik ben totáál niet handig op het land… Geef mij maar water, dan ben ik het meest gelukkig.”  

Web Marrit Steenbergen 5799

Naam: Marrit Steenbergen 

Woonplaats: Geldrop 

Geb.datum: 11 januari 2000 

Lievelingseten: verspakket nasi van de Albert Heijn 

Hekel aan: mensen die 90 km/u rijden op de linkerbaan. ‘Ik ben nogal ongeduldig’ 

Laatste boek: De Pindakaasmoord 

Must see: politieserie Brooklyn 99