Innovatie

Of het nu gaat om de vele high tech bedrijven in onze regio, de creatieve sector of om sociale innovatie: innovatie zit in het DNA van Brabant. Daarom zetten we technologische innovatie in om Brabant sterker te maken met sport. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van speeltoestellen om kinderen meer plezier te geven in bewegen, of technologie die topsporters helpt nét die 0,01 seconde sneller te zijn. Brabant en innovatie gaan hand in hand.

Cluster Sports and Technology
In het cluster Sports and Technology werken bedrijven, kennisinstellingen, SportFieldLabs, overheden en maatschappelijke organisaties samen voor hetzelfde doel: door middel van innovaties bouwen aan een vitale en sportieve samenleving waarin (top)sporters meer medailles behalen en meer business gecreëerd wordt voor het bedrijfsleven. Met de kracht van de Brainport regio vormen zij een uniek ecosysteem voor innovatie voor (top)sport en vitaliteit. We zorgen hiermee voor innovaties die onze sporters ondersteunen, mensen activeren naar een gezonde leefstijl en waaruit bedrijven nieuwe producten ontwikkelen. Het cluster levert inspiratie, verbindt partijen met elkaar en zorgt voor het mogelijk maken van nieuwe innovatieprojecten.

Nanosports

Een voorbeeld is het innovatieproject Nano4Sports. Veel sporters werken met sensoren, smartwatches en apps waarmee zij hun eigen sportprestatie en gezondheid meten. Deze technologie heet nanotechnologie; een industrie waarin Brabantse bedrijven en kennisinstellingen aan de wereldtop staan. Samen met Vlaamse organisaties werkten zij in Nano4Sports samen om de technologie van de toekomst te ontwikkelen.

Meer weten?

Sportfieldlabs
Naast innoveren zit ook samenwerken in het Brabantse DNA. Dit doen we onder andere in SportFieldLabs. Hier hebben we de wetenschap (het ‘lab’) naar het sportveld gebracht. In Brabant hebben we er verschillende, onder andere voor turnen, uniek sporten, zwemmen en urban sports. We lichten de laatste 2 hieronder uit.

InnoSportLab De Tongelreep in Eindhoven

In dit zwembad werken wetenschappers en ondernemers aan het zwemmen van de toekomst. Hoe ziet de zwemles er over een paar jaar uit? Hoe kunnen de Nederlandse topzwemmers net een beetje sneller gaan? Aan deze en andere vragen werken de mensen van het InnoSportLab elke dag.

Meer weten?

Het Urban Sports Performance Center

Ook voor urban sports (skateboarden, BMX, freerunning) is er een SportFieldLab. Doel is om urban sporters en hun coaches te helpen bij talentontwikkeling. Het gaat om blessuregevoelige sporten, dus inzicht en begeleiding door de wetenschappelijke professionals gaat de Brabantse sporters enorm helpen om langer en beter te kunnen sporten.

Meer weten?

InnoSportLab 's Hertogenbosch

Het InnoSportLab (ISLDB) in ‘De Plek’ in ‘s-Hertogenbosch is hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Sinds 2016 is het een Sportinnovator Centrum. Ongeveer 30 gymnastische disciplines, zowel recreatief als topsport, trainen in ‘De Plek’ inclusief het Nederlandse Heren Turnteam en de Nederlandse Trampolinespringers. Het InnoSportLab innoveert de gymnastische sport en ondersteunt gymnasten in de top- en breedtesport op weg naar het bereiken van hun doelstellingen!

Meer weten?

Partners