WK Dammen gaat van start; Eindhovense High Tech Campus podium voor tweestrijd Boomstra vs. Shvartsman

Vandaag start de tweekamp om de wereldtitel. Uitdager Roel Boomstra strijdt met huidig wereldkampioen Aleksandr Shvartsman in een rechtstreeks duel om de titel. De sport van vooruitdenkers strijkt neer in dé regio van vooruitdenkers en heeft in High Tech Campus haar stadion gevonden. Mede dankzij BrabantSport is Nederland voor de derde maal in korte tijd het decor van de strijd om de wereldtitel dammen. De 28-jarige Boomstra strijdt om zijn derde wereldtitel. Hij won in 2016 zijn eerste, waarna hij het jaar daarop de titel weer moest inleveren bij zijn Russische rivaal. De Nederlander heroverde de titel weer in 2018. De duels worden elke wedstrijddag uitgezonden via mediapartner Twitch.

Zet tegen eenzaamheid

Bij de strijd om de wereldtitel blijft het echter niet. Naast het WK wordt er namelijk op initiatief van het BrabantSport Fonds een side-event programma uitgerold in de provincie Noord-Brabant. Dit programma wordt gesteund door de B-5 gemeenten, te weten: Breda, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Zo wordt dammen ingezet om eenzaamheid onder jongeren én ouderen tegen te gaan. Met name gedurende de coronacrisis is het gevoel van eenzaamheid onder deze twee generaties sterk toegenomen. Met dank aan het fonds kan het programma, dat de naam ‘Doe een zet tegen eenzaamheid’ draagt, nóg intensiever worden uitgerold. Met dit programma verbinden we de generaties met elkaar en laten we hen samen activiteiten ondernemen om eenzaamheid terug te dringen. Zo maakt het fonds haar ambitie waar om Brabant gelukkiger en daarmee sterker te maken door sport.

Jong en oud gekoppeld

Op basis van persoonlijke interesses en voorkeuren worden jongeren en ouderen aan elkaar gekoppeld. De eerste ontmoeting tussen de koppels vindt plaats op een lokale ontmoetingsplek zoals de bibliotheek (zij participeren ook als partner in het programma). Door middel van het voor iedereen bekende spel dammen, leren de koppels elkaar beter kennen. Het programma is zo ingestoken dat de koppels vervolgens gedurende 5 weken (minimaal 30 minuten per week) met elkaar in contact blijven door samen dingen te ondernemen. Dat kan zijn elke week een potje dammen, maar het kan ook gewoon samen een kopje koffie drinken of boodschappen doen betekenen. Videobellen, sporten of puzzelen valt ook onder de mogelijkheden, zolang ze maar samen contact hebben. Simultaan aan met de titelstrijd vindt programma plaats.

Met het WK Dammen (5-20 januari 2022) trapt BrabantSport het nieuwe sportseizoen af. Het is één van de evenementen die ook in 2022 bijdragen aan een sterker Brabant door sport. Alle ins en outs over de speeldata, de livestream, maar ook het hele side-event programma zijn te vinden op https://worldtitlematchdraughts.com