Het EK waterpolo: een inspiratiebron van top tot breedte

We staan aan de vooravond van het EK waterpolo vrouwen. Van 5 t/m 13 januari strijden 16 landen om de Europese titel in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. De Nederlandse waterpolovrouwen zullen het toernooi beginnen als wereldkampioen. Dit Europees Kampioenschap heeft om meerdere redenen een sterke link met BrabantSport. Zo werkten we ons samen met partners in het zweet om dit EK naar Eindhoven te halen en begeleiden we vanuit ons TeamNL Centrum 38 waterpolo atleten van de KNZB. In een spetterende Q&A blikt onze directeur-bestuurder Michel Reinders vooruit op wat belooft een onvergetelijk EK te worden.

In november werd onthuld dat het EK waterpolo vrouwen naar Eindhoven zou komen. Welke rol heeft BrabantSport hierin gehad?

“We zijn al jarenlang een trotse partner van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) op het gebied van topsport(ontwikkeling). Vanuit ons TeamNL Centrum begeleiden we namelijk toptalenten van de KNZB zwem- en waterpoloacademie naar het hoogste podium. De KNZB weet dat BrabantSport een warm en uitgebreid netwerk in de sport heeft, dus toen de kans voorbijkwam om het EK waterpolo voor vrouwen naar Eindhoven te halen, vonden ze in BrabantSport meteen een geschikte partner om dit mede mogelijk te maken.”

“We zijn een verbinder en katalysator in de regio die dingen samen met relevante partijen in gang zet.”

De organisatie van een Europees Kampioenschap vraagt normaal ruim één jaar aan voorbereidingstijd. Nu werd alles in twee maanden georganiseerd. Hoe is mede door BrabantSport de organisatie van het EK in een stroomversnelling geraakt?

“BrabantSport is in het leven geroepen om als een soort speedboot snel te schakelen, kansen te pakken en het beslissingsproces te versnellen. We zijn een verbinder en katalysator in de regio die dingen samen met relevante partijen in gang zet. Door ons uitgebreide netwerk in de sport zijn wij in staat om als een verlengstuk van de zwembond in een split second relevante partijen bij elkaar te kunnen brengen. We hebben korte lijntjes met alle partners die betrokken zijn bij dit EK. Zo schakelden we snel met de gemeente Eindhoven, House of Sports en de Provincie Noord-Brabant. We zijn trots op onze verbindende rol in de Brabantse sportwereld. De KNZB en gemeente Eindhoven spreken we vrijwel dagelijks. Toen de kans voorbijkwam om het EK waterpolo voor vrouwen naar Eindhoven te halen, moesten we snel handelen. Als de Europese Zwembond een beroep op Nederland doet om dit EK te organiseren en als je vervolgens in Eindhoven de infrastructuur hebt, dan moet je die kans ook gewoon grijpen. En dat is wat we samen gedaan hebben!”

“Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is de perfecte thuisbasis voor dit EK.”

Wat maakt het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion tot de ideale locatie voor het EK waterpolo?

“Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is hét zwemstadion van Nederland. Met één 50-meter bad (in de toekomst twee), meer dan 2000 tribuneplaatsen voor enthousiaste fans, en de beste faciliteiten, zoals een krachthonk en persruimtes is het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion de perfecte thuisbasis voor dit EK. Bovendien hebben we in dit stadion al veel goede ervaringen met topevenementen gehad, zoals EQM, internationale topwedstrijden en een EK waterpolo. Dat zijn ervaringen waar we nu op kunnen bouwen en terugvallen. Als er op ons een beroep gedaan wordt, zoals met het EK waterpolo vrouwen, kunnen we snel schakelen.”

IMG 2914 2

Vanuit ons TeamNL Centrum begeleiden we waterpolotalenten naar het allerhoogste podium, zoals dit Europees Kampioenschap. Hoe groot is de inspirerende kracht van dit EK voor onze talenten?

“Dat je als waterpolotalent nu, in het zwembad waarin je normaal gesproken zelf traint, de allerbeste speelsters ter wereld in actie kunt zien, lijkt mij heel erg inspirerend. Het is de eerste keer dat we de Nederlandse waterpolodames weer live kunnen bewonderen sinds dat ze afgelopen jaar in Japan hun wereldtitel veroverden. Ik hoop veel van onze toptalenten op de tribunes te zien genieten.”

Hoe zal de invloed en aanwezigheid van BrabantSport nog meer zichtbaar zijn tijdens het EK?

“We gaan het BrabantSport Fonds-project SwimFUN koppelen aan het EK. Met SwimFUN organiseren we in samenwerking met de KNZB en de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) extra zwemactiviteiten voor de jongste jeugd, zodat wij hen inspireren om onder een watersport zoals zwemmen of waterpolo te gaan. Het EK kan een mooie bron van inspiratie zijn voor jonge kinderen. We willen met SwimFUN het zwembad een plek laten zijn waar plezier in het zwemmen de ruimte krijgt; van beginnend zwemmer tot topsporter. Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion is ook toegankelijk voor recreatieve zwemmers, wat maakt dat kinderen in hetzelfde bad kunnen zwemmen als topatleten. Zo komt top- en breedtesport op een mooie manier samen en dat is precies wat wij als BrabantSport willen. Topsport inspireert de breedte en jong talent vanuit de breedtesport versterkt op hun beurt weer de top.”

Brabant Sport Swim FUN 30
“Dit EK is een krachtig platform om de Brabantse zwemwereld en onontdekt talent te bereiken en te inspireren.”

Wat voor impact zal het EK waterpolo vrouwen hebben op onze provincie en de Brabander?

“Waterpolo en zwemmen zijn toonaangevende sporten in onze provincie. Het Europees Kampioenschap waterpolo is een van de grootste topsportevenementen die je kunt organiseren in Nederland. Dit EK is een krachtig platform om de Brabantse zwemwereld en onontdekt talent te bereiken en te inspireren. Aan het EK doen 16 landen mee. Alle sporters, hun entourage en fans moeten ergens in Eindhoven overnachten en eten en drinken. De Eindhovense horeca en het bedrijfsleven gaat ontzettend veel profijt van dit EK hebben.”

Wat hoop je dat mensen het meest zal bijblijven als het EK ten einde is?

“Ik hoop dat internationaal mensen zullen zien dat Eindhoven een van de beste zwemsteden van Europa is. De winnaar van dit EK plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen. Dus ik hoop dat het winnende team en hun fans Eindhoven zullen herinneren als de plek waar ze hun ticket voor Parijs hebben verdiend. Daarnaast krijgen nationaal gezien Nederlanders nu de kans om onze waterpolovrouwen, onze wereldkampioenen, live te bewonderen. Dichterbij kun je niet komen, dus hopelijk wordt het ook voor de Nederlandse zwemwereld een evenement om niet snel te vergeten. Voor Brabant hoop ik dat het duidelijk is dat wij een Zwemstadion hebben waar de wereldtop gebruik van wil maken, maar dat het ook een locatie is waar je zelf kunt zwemmen. De Tongelreep, met daarin het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, is een unieke plek waar top- en breedtesport samenkomt.”

IMG 2899