We brengen de topsportmentaliteit naar het bedrijfsleven

De Winterspelen staan op het punt om te beginnen, maar de Zomerspelen zitten nog vers in het geheugen. Spelen waar voormalig Prins Hendrik atleet Vincent Kortbeek vanzelfsprekend van genoten heeft. Het genieten gaat snel verder. Binnen enkele maanden starten de Winterspelen. Een olympisch podium waar hij zelf in 2006 op actief was in de bobslee. We spreken hem in Innsbruck waarbij in de eerste zin het woord bobslee opnieuw valt. “We moesten even een slee fixen, dat is part of the job als je hier als ingehuurde bondscoach de eerste wereldbekerwedstrijd goed wil ingaan.” Tot zover de wintersport. We spreken Vincent vandaag als aanvoerder van ambitie. De Talent Academy Group (TAG).

PERFORMANCE COACHING
Het verhaal start zo’n twintig jaar geleden. “In mijn overstap van de atletiek naar de wereld van het bobsleeën werkte Marco Hoogerland al met mij. Hij was mijn mental coach. Samen met Joost Leenders heeft hij het aspect mental coaching een stevigere plaats gegeven binnen de sport. In 2002 richtten we de Talentenacademie op. Het is nu één van de twee pijlers binnen de Talent Academy Group. De andere poot is TAG performance. We zijn van mental coaching doorgegroeid naar performance coaching. Hierin spelen ook andere facetten een rol. Je moet dan denken aan de omgeving van de sporter. Als je het plat slaat, gaat het dan voornamelijk over het gedrag.” De rol van Vincent is die van operationeel directeur. Hij is verantwoordelijk voor het geheel, met inbegrip van kantoor en personeel.

LEREN UIT TOPSPORT
We zoomen verder in op TAG Performance. “We willen de uit topsport geleerde lessen overbrengen naar het bedrijfsleven. In feite de topsportmentaliteit doorsturen naar de werkvloer. In de sport is het vaak makkelijk om doelen te stellen, het volgende kampioenschap of over vier jaar weer deelnemen aan de Spelen. Sporters werken er aan om iedere dag een stukje beter te worden. Dit kun je ook doorvertalen naar de werkvloer. We helpen mensen inzien dat als ze zelf beter worden, dit ook positief doorwerkt op je collega’s. Wij zijn binnen grote sportteams actief, neem Team Jumbo-Visma Cycling. De ervaringen uit die inzet vertalen we dan naar een regulier bedrijf. Het motto is ‘een goed team werkt samen, een gouden team maakt elkaar beter’.

Dit gunnen we elke organisatie.” Een Brabants voorbeeld is de succesreeks van (met name de vrouwen van) HC Den Bosch. “Hier is duidelijk dat elkaar beter maken een onderdeel van de cultuur van deze club is, ook die cultuur is een belangrijk thema binnen het bedrijfsleven. We willen structureel gedragsveranderingen doorvoeren bij mensen. Van bewust zijn van wat je doet, naar wat je zou moeten doen. Dat speelt binnen de topsport, maar is ook belangrijk voor een CEO. Dat is onze droom. (lacht) Als ze binnen het bedrijfsleven niet weten hoe dit op te pakken, kunnen ze ons bellen!”

MOOI NETWERK
Vincent is erg te spreken over het netwerk van BrabantSport. “Niet alleen het mooie collectief van Brabantse sporters, maar juist ook dit netwerk van aanvoerders uit het bedrijfsleven. Een uitstekende combi. Wij lopen niet voorop, maar zijn een onderdeel van de sport. We willen een consultantrol als dit nodig is. We werken graag met alle partijen samen. Hieruit kan veel winst geboekt worden. Met name als organisaties zelf ook gaan leren te streven naar hogere doelen. Trots ben ik vooral op de inzet die BrabantSport pleegt binnen maatschappelijke thema’s. Het ‘stokje’ geef ik door aan Reinoud van Oeijen van Holla legal & tax, omdat ik het interessant vind om te horen wat een advocatenkantoor ertoe drijft om onderdeel uit te maken van BrabantSport.