Uniek Sporten Brabant werkt als sterke schakel

‘Ik werk voor Uniek Sporten West-Brabant. Tot voor kort een samenwerkingsverband van acht gemeenten. Onlangs is de gemeente Rucphen ook aangesloten, zodat we nu negen lokale steunpunten hebben. Breda is de grootste kern in deze regio. Daar zit ook ons kantoor bij Breda-Actief.’ Claudia is als beweegcoach al enkele jaren enthousiast bezig om de match te maken tussen sport- en beweegaanbod en mensen met een beperking of chronische aandoening die nog niet sporten of bewegen. ‘En dat zonder een echte sportachtergrond. Zelf ben ik wel heel sportief. In het verleden heb ik op niveau getafeltennist. Daarnaast doe ik aan badminton, schaatsen, skeeleren, heb ik een racefiets en sta ik geregeld op de surfplank. Mijn opleiding was er een in de zorg. Op Avans volgde ik de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH). Dat leverde me vele mooie jaren in de zorg op. Met name in de regio Roosendaal (mijn geboorteplaats) en Bergen op Zoom. Hier maakte ik kennis met veel doelgroepen, waar ik nu tijdens mijn nieuwe baan profijt van heb. De sport bleef kriebelen en op het moment dat de vacature voor een beweegcoach inclusief bewegen destijds langskwam heb ik geschreven.’

‘Ik moet van de dokter’
Sporten is volgens Claudia niet alleen fantastisch om te doen, het is ook een opstap naar een beter leven. Zeker voor mensen in een kwetsbare situatie. ‘Het woord ‘sport’ schrikt soms nog wel af. Ik merk dat veel mensen een beeld hebben van veel ‘moeten’ als het om aansluiting bij een sportclub gaat. Aan mij de taak om deze angsten weg te nemen. Als mensen nog niet bewegen, is sporten vaak een heftige stap. Als ik hoor dat ouderen het jammer vinden niet actief naar buiten kunnen met de kleinkinderen is dat al vaak een opstapje om in beweging te gaan komen. Het komt voor dat mensen bij ons komen met de mededeling ‘ik moet hier komen van de arts’. Dan probeer ik te achterhalen wat mensen leuk vinden. Gelukkig is er veel aanbod en kan ik soms met wat tips mensen aan het bewegen krijgen. Ik neem eerst de drempels bij de mensen zelf weg. Als ze angst hebben voor een sportschool met al die apparaten wijs ik ze op de vele andere mogelijkheden die er zijn. Van roeien tot jeu de boules of een wandelclubje in hun eigen wijk.’ Claudia werkt aan de individuele begeleiding. Haar collega Janine van Gurp heeft de contacten met de gemeenten en de aanbieders. Samen werken ze toe naar een gemiddeld aantal van maar liefst 100 mensen die op jaarbasis in beweging worden gebracht.

Aan de hand nemen
Het werk van de beweegcoach inclusief bewegen kent vele vormen. ‘Soms is het voldoende om een flyer op te sturen met mogelijkheden in een plaats. Een andere mogelijkheid is om mensen daadwerkelijk mee te nemen naar een aanbieder en te zorgen dat ze op hun plaats komen. Dat proces volgen we daarna nauwkeurig. We houden contact na een maand, na drie maanden en na een half jaar. Als mensen stilvallen, proberen we hen opnieuw te activeren. Dat is de kracht van het sportloket. Op ieder moment kan men laagdrempelige hulp krijgen. Wat ook enorm positief werkt, is Uniek Sporten Uitleen. Als je de tijd wil nemen om een sport te proberen, moet het niet zo zijn dat je voor hoge kosten komt te staan. Via deze uitleen kun je materialen testen en op die manier een goede keuze maken. Mijn tip aan mensen die willen gaan sporten of bewegen is om mij of andere beweegcoaches in Brabant in te schakelen om samen goede keuzes te maken. Dat kan al door hele kleine stapjes samen te zetten! Onze naamsbekendheid wordt groter, maar nog lang niet iedereen weet dat Uniek Sporten (West)Brabant er is. Daarom organiseren we kennismakingsactiviteiten, hebben een LinkedIn-pagina en organiseren we bijvoorbeeld de Wandelchallenge of de Onbeperkte Vuelta.’ Claudia is blij dat ze in (West)Brabant werkzaam is. ‘Brabant is een fijne provincie met heel veel verenigingen. Het belang van sporten en bewegen door mensen met een beperking wordt hier goed ondersteund.

Wil je ook ontdekken welke beweegmogelijkheid bij jou past? Ga dan naar www.unieksportenbrabant.nl en neem contact op met Claudia of één van haar collega’s binnen Brabant.