Topsporters en advocaten willen altijd voor de winst gaan

Hij is zelf geen topsporter. Wel is hij naar eigen zeggen sportgek. Bovenal is hij advocaat bij Holla. Een advocatenkantoor met 125 mensen binnen de drie vestigingen Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. In laatstgenoemde gemeente stuurt Reinoud van Oeijen een team van 20 man aan. “Iemand moet het petje van de chef ophebben”, lacht de 54 jarige Vughtenaar. Hij is trots op de top-25 positie die zijn bedrijf in Nederland heeft verworven. Ook internationaal wordt door Holla aan de weg getimmerd. Over zijn eigen sport is hij helder. “Ik heb mijn hele leven hockey gespeeld, voel me daardoor een echte teamsporter. Sport is voor mij vooral aantrekkelijk als er een ‘balletje’ mee gemoeid is. Naast hockey ben ik ook actief op de golfbaan en beoefen ik padel. Naast deze balsporten waag ik me nu ook aan triathlons. Geen hele jongens, maar een kwart triathlon is ook al een stevige opgave.”

Teamwork

De vergelijkingen tussen (zijn) sport en de advocatuur zijn volgens hem vooral te vinden in het thema teamwork. “Bij Holla werken we ook in teamverband. Ieders capaciteiten zijn in zo’n team van belang. Dat is een mooie parallel met de sportwereld. Ook bij ons heb je niets aan elf spitsen….Je hebt verschillende karakters nodig om te winnen. Winnen in de sport is helder, winnen binnen de advocatuur heeft vooral te maken met winnen voor je klant. Ook al win je niet altijd de zaak, de winst voor je klant als er toch een goede uitkomst is telt voor ons ook als winnen. Net als binnen de sportwereld moeten wij op hoog niveau presteren. Dat kan volgens mij alleen maar als je in een gezond lichaam acteert. Dat draag ik graag uit op kantoor. Onlangs hebben we met Holla een eigen Padeltoernooi in Waalwijk gespeeld. Tenslotte worden ook wij – net als topsporters – sterker door het overwinnen van tegenslagen.”

Meer dan dopingzaken

Bij de koppeling van sport en advocatuur wordt vaak als eerste gedacht aan zaken rond doping. Advocaten zijn ook actief om sporters te begeleiden die hun bond voor de rechter dagen omdat ze niet naar een groot toernooi mogen afreizen. “Dat zijn zaken waar de advocatuur zich inderdaad mee bezig kan houden, maar er is meer. Bij grote evenementen, denk aan de komende Vuelta in onze provincie, spelen ook veel juridische aspecten. Daar spelen wij ook een rol. Het gaat bijvoorbeeld ook over het uitbreiden van het zwembad in Eindhoven. Eigenlijk over alles waar een juridische structuur aanwezig is. Dat is onze link met de Brabantse sportwereld. Een link die we al enige tijd als zeer waardevol beschouwen als aanvoerder van ambitie. Ook binnen dit netwerk geldt dat sport een verbindende factor is. Het is een geweldig netwerk van interessante mensen. Onlangs zijn we met veel partijen naar de motorcross in Oss geweest. Eerlijk gezegd niet helemaal mijn sport, maar het enthousiasme van alle aanwezigen maakte het een zeer waardevolle meeting.”

Bijdragen leveren

Reinoud is buitengewoon enthousiast over de bijeenkomsten van de aanvoerders van ambitie. Op de vraag wat er nog beter zou kunnen heeft hij vrij snel een antwoord. “Op de eerste plaats wil ik zeggen dat ik respect heb voor de wijze waarop de bijeenkomsten in aangepaste vorm in coronatijd toch hebben plaatsgevonden. We moeten wel waken voor de grootte van de meetings. Je wil niet ‘verdrinken’ in een massa. Wellicht moet er vaker in wat kleinere groepjes intensief samengewerkt worden. Wij zouden als Holla graag een bijdrage leveren aan het verbeteren van de Brabantse sport door gezamenlijk evenementen naar onze provincie te halen. (Lacht) De Olympische Spelen en de Paralympics zijn wellicht wat lastig, maar een mooi EK of WK moet kunnen. Zelf was ik onder de indruk van de WK Archery op de Parade in Den Bosch. Nu komt de Vuelta en zelf ben ik betrokken bij het verder uitrollen van de Formula E in Eindhoven. Concreet kunnen wij meehelpen aan een verdere professionalisering van BrabantSport. Michel of Marcel (of een van de anderen) mogen me altijd bellen!”

Stokje naar Oss

Holla – meer specifiek Reinoud – was de keuze van Vincent Kortbeek. Beide mannen uit Vught kennen elkaar (nog) niet goed. “Ik ga zeker bij een volgende meeting even met Vincent praten. Ik deel wel zijn idee om een organisatie aan het woord te laten waar je zelf geïnteresseerd in bent. Dat wil ik nu ook doen. Bij dit bedrijf heb ik niet direct een naam van een persoon, maar ik ben nieuwsgierig wat CCL Label uit Oss te melden heeft. Ook wil ik graag een aanvoerder aanreiken die eens niet in de regio Eindhoven/Den Bosch actief is.”