Tilburg en Breda in de startblokken voor de Special Olympics Nationale Spelen 2024

De gemeenten Tilburg en Breda stellen zich samen kandidaat voor het gastheerschap van de Special Olympics Nationale Spelen 2024. De steden slaan de handen ineen om dit bijzondere evenement naar Brabant te halen en bieden een spetterend programma aan in een uniek bidbook. Samen met de deelnemers en verschillende organisaties zoals de provincie Noord- Brabant en BrabantSport, gaan Breda en Tilburg er vol voor om in 2024 een mooi en sportief festijn weg te zetten. Vrijdag boden zij hun bidbook aan Special Olympics Nederland aan. Het vieren van sport, inclusiviteit en talent staat hierin centraal.

De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste Nationale Sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de Spelen zijn zo’n 20 verschillende sporten te zien, waaronder atletiek, voetbal, hockey, zwemmen. Met zo’n 2.500 sporters en 1.500 begeleiders geeft dit event alle ruimte om ieders talent tot bloei te laten komen. Vanuit heel Nederland komen deelnemers samen om een lang weekend te sporten, te ontmoeten en vooral om samen te feesten en te genieten. Net als bij andere events kan ook de Special Olympics alleen bestaan bij de gratie van vrijwilligers en zijn er zo’n 1.500 vrijwilligers nodig.

Sport voor iedereen
Sporten en bewegen moet in Brabant voor iedereen die wil mogelijk zijn. Sport heeft een positief effect op het welzijn en welbevinden van Brabanders. Voor alle Brabanders, met en zonder beperking of aandoening. Sport maakt dat er zoveel mogelijk Brabanders een nog fijnere plek hebben om te leven in deze provincie. Wethouders Dols en Quaars zijn daarom erg enthousiast dat de steden zich samen kandidaat stellen om de Special Olympics Nationale Spelen 2024 naar Brabant te halen. Op deze manier maken we Brabant gelukkiger én daarmee sterker door sport.

Met provinciale steun worden ook voorafgaand aan het evenement in de hele provincie de G-sporters geactiveerd om meer te gaan bewegen.

Sven van den Hout, atleet: “Meedoen is goud waard”.

Rolph Dols: “Tilburg heeft als doel een inclusieve gemeente te zijn waar mensen gezond en gelukkig kunnen leven. Met de Special Olympics onderstrepen we de inclusiviteit; iedereen kan en mag meedoen in onze samenleving. Dus ook op het gebied van sport willen we mensen met een verstandelijke beperking blijven uitdagen.”

Daan Quaars: “Special Olympics Nationale Spelen is een uniek evenement waarbij we alle sporters met een verstandelijke beperking het podium geven dat ze verdienen. Een podium om te stralen, een podium dat onze toppers zichtbaarheid, zelfvertrouwen en zelfrespect geeft. En natuurlijk is het event ook een feest om samen te vieren”.

Stijn Smeulders, gedeputeerde Sport van de provincie Noord-Brabant: “We willen Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek laten zijn. Dus ook voor mensen met een verstandelijke beperking. We hopen dat de Special Olympics zorgen dat het sporten voor mensen met een verstandelijke beperking meer aandacht krijgt in de samenleving. We willen deze mensen inspireren om zelf ook te gaan sporten.

Komende maanden beoordeelt de landelijke organisatie het ingediende bid, naast eventueel andere binnengekomen kandidaatstellingen. Naar verwachting wordt in het eerst kwartaal van 2022 duidelijk wie in 2024 de spelen mag organiseren.