Stilzitten is geen optie!

Peter Mertens, de CEO van IGS GeboJagema, heeft in tegenstelling tot veel andere bedrijven geen last van de coronacrisis. “Wellicht omdat wij werken in de Healthcare. Een business die niet conjunctuurgevoelig is. We werken met grote farmaceuten zoals Pfizer. Firma’s die er bepaald ook geen schade van ondervinden.” Peter schetst in het kort de werkzaamheden van zijn bedrijf met de opmerkelijke naam. “Ja, die naam is voortgekomen uit de samensmelting van IGS en GeboJagema, maar van een fusie is het nooit gekomen. We hebben overwogen om de naam aan te passen. Het was vooral voor de Engelstalige markt niet uit te spreken. Diverse buitenlandse klanten dachten dat wij Japanners waren. We zijn toen bekend geworden als de ‘Company with the funny name’. Prima toch. Inmiddels zitten we vanaf 2011 in Eindhoven met 115 man en hebben we onze omzet van 9- naar 40 miljoen zien groeien. Wat we doen? We zijn een internationaal bedrijf dat matrijzen maakt voor de medische wereld. Je moet denken aan matrijzen voor bijvoorbeeld contactlenzen en insulinepennen. We ontwikkelen, produceren, assembleren en valideren deze matrijzen.”

Aanvoerder in de spo(r)tlights - Peter Mertens van IGS GeboJagema

Brabant Sterker Door Sport

Na een voetbalcarrière zijn tennis en golf de takken van sport die hij zelf beoefent. “Daarnaast ben ik een enorme sportliefhebber in algemene zin. Wij zijn vrijwel direct aanvoerder van ambitie geworden na een inspirerende ontmoeting met Marcel Balkestein. We scharen ons volledig achter de missie van BrabantSport om Brabant sterker te maken door sport en daarbij zoveel mogelijk mensen te inspireren en motiveren te bewegen. Daarnaast is er binnen BrabantSport ook oog voor de kleinere sporten.” Gevraagd naar zijn favoriete Brabantse sporter en sportevenement komen de antwoorden snel. “Natuurlijk heb ik net als Ben Beckmann veel bewondering voor Mathieu van der Poel. Toch kies ik een andere Brabantse sporter, Jeffrey Herlings. Samen met een vriend ging ik vroeger naar de motorcross. Hij nam deel en reed in die tijd tegen Peter Herlings. Daar zag ik voor het eerst de 3-jarige Jeffrey al op een motor zitten. Het evenement waar mijn vrouw en ik erg van genieten is het Concours Hippique bij de Karpendonkse plas. Prachtige organisatie!”

Tips in Coronatijd

Peter heeft nog wel wat tips voor zijn collega-ondernemers in deze moeilijke tijd. “Probeer toch zoveel mogelijk creatief te denken. Na regen komt de spreekwoordelijke zonneschijn. Ga dan nu alvast tijdens deze ‘regen’ aan de slag om er straks goed uit te komen. Net als binnen de sport geldt het credo ‘stilzitten is geen optie’ meer dan ooit. Daar zit ook een mooie parallel tussen BrabantSport en mijn bedrijf. Teveel (jonge) mensen zitten maar op die telefoons te gapen. Breng ze in beweging, want dan komen ook die belangrijke sociale contacten tot stand. Binnen ons bedrijf doen wij dit ook met zogenaamde ontmoetingstafels. Aan die tafels wordt dan ook nog gezond gesnackt van bakken fruit. Dat is mooi, maar de babbels onderling is waar het om draait. Ik geef het stokje over aan Noël van Mierlo van Blygold.