Sporten voor iedereen toegankelijk dankzij Uniek Sporten Hulpmiddelen

Sporten en bewegen moet voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Voor sommige mensen is sporten echter geen vanzelfsprekendheid. Zo is men bijvoorbeeld afhankelijk van het gebruik van sporthulpmiddelen als protheses, sportrolstoelen of handbikes. Tegelijkertijd is de financiering van sporthulpmiddelen vaak een probleem. Om sporten voor iedereen toegankelijk te maken, is Uniek Sporten in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het project ‘Uniek Sporten Hulpmiddelen’ gestart.

Waarom Uniek Sporten Hulpmiddelen?
In de praktijk blijkt namelijk dat de financiering van sporthulpmiddelen vaak niet zo eenvoudig is te realiseren, terwijl mensen met een beperking of chronische aandoening juist extra baat bij sport en bewegen hebben. Regelmatig ontvangen we vragen of men in aanmerking komt voor vergoeding, en indien ja, waar men terecht kan voor een vergoeding om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor de gewenste sporthulpmiddelen.

Aanschaf of uitleen mogelijk
In principe zijn er twee mogelijkheden om in aanmerking te komen voor het gebruik van sporthulpmiddelen: aanschaf of uitleen.

Indien men kiest voor aanschaf, dan vergoedt Uniek Sporten 85% van het aangekochte bedrag. De gebruiker van het sporthulpmiddel betaalt een eigen bijdrage van 15% met een maximumbedrag van 250 euro. Het is echter ook mogelijk om gedurende een periode van zes maanden gratis gebruik te maken van sporthulpmiddelen. Middels uitleen kan op een laagdrempelige manier kennis worden gemaakt met een grote diversiteit aan sport- en beweegactiviteiten, zonder dat er direct tot aanschaf hoeft worden overgegaan.

Inmiddels is gebleken dat de interesse groot is en naar verwachting worden er op jaarbasis alleen al in de provincie Noord-Brabant ruim 50 hulpmiddelen uitgeleend.

Uniek Sporten Uitleen, meer dan een uitleenservice
Indien directe aanschaf niet de voorkeur heeft, kan er gebruik worden gemaakt van de
Uniek Sporten Uitleen service. Uniek Sporten Uitleen is echter meer dan een uitleenservice, het is een mobiliteitsgarantie. De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik daarvan. Zo wordt het middel naar wens aangepast en afgesteld. Tijdens de uitleenperiode biedt Uniek Sporten Uitleen bovendien technische service en onderhoud.

Lees hier meer informatie over Uniek Sporten Hulpmiddelen!

D1b9af90 67b6 4aae 8844 07cd996d8914

Met zijn eigen sporthulpmiddel kan Hans zichzelf weer uitdagen!

Geïnteresseerd geraakt en op zoek naar aanvullende info? Lees dan het verhaal van Hans Couwenberg die zichzelf dankzij zijn eigen sporthulpmiddel weer kan uitdagen.

Klik hier voor het verhaal van Hans