Met én zonder beperking; iedereen in beweging!

Bewegen en sporten met een beperking of aandoening in Brabant; daar maken wij ons hard voor. Uniek Sporten Brabant, onderdeel van BrabantSport, werkt samen met beweegcoaches door heel Brabant. Beweegcoaches ondersteunen mensen met een beperking of aandoening bij het vinden van een passende beweegvorm. Bewegen is belangrijk en er is voor iedereen een geschikte sport te vinden én er is altijd een mogelijkheid om meer te bewegen. Zo maken we Brabant sterker door sport.

Sporten voor iedereen toegankelijk maken

Een van de beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant is Roel van Tiggelen. Roel zet zich in regio West-Brabant West in om sporten voor iedereen toegankelijk te maken. Dat doet hij in samenwerking met sportaanbieders, woongroepen, speciaal onderwijs, zorgprofessionals en de gemeente. Roel: “Er is geen excuus om niet te bewegen, maar je moet het wel doen!”

Hulp bij het vinden van een passende sport

Iedereen met een beperking of aandoening kan bij Roel terecht met zijn of haar beweegvraag. Van 0 tot 100 jaar en met iedere aandoening. Wanneer Roel een vraag binnenkrijgt, plant hij allereerst een afspraak in. Het liefst fysiek, maar op dit moment gaat veel digitaal. Tijdens het gesprek brengt Roel vooral in kaart wat iemand leuk vindt, want dat is volgens hem echt het belangrijkste. Samen met de sporter zoekt hij een passende beweegvorm. Daarbij zijn er veel mogelijkheden. Bij een sportvereniging, met een wandelgroep, met een sportmaatje of onder begeleiding van een fysiotherapeut. Roel brengt iemand in contact met een sportaanbieder en kijkt samen met hem of haar of het past.

Bewegen in coronatijd

Ook in deze tijd kunnen mensen bij de beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant terecht. Want ook al zijn veel sportverenigingen gesloten, meer bewegen kan altijd. Als iemand nu contact opneemt met Roel denkt hij mee over een beweegvorm op de lange termijn, maar hij kijkt ook samen met de sporter naar de mogelijkheden die er nu zijn om meer te bewegen. Roel: “Winst is te behalen in kleine stappen. Je hoeft niet meteen een groot doel te hebben en 10.000 stappen op een dag te zetten. Dus begin klein, bijvoorbeeld bij 1.000 stappen.” Ook online staan veel mooie beweegvoorbeelden, geeft Roel aan. “Kijk bijvoorbeeld naar de beweeglessen op YouTube. Die zijn er voor iedere doelgroep. Of ga gewoon een stukje wandelen of fietsen. Ook al is het maar even, je voelt je mentaal wel weer opgefrist.” Ook ex-coronapatiënten die bijvoorbeeld weer willen bewegen, maar niet weten hoe ze dit aan moeten pakken, kunnen bij de beweegcoaches terecht.

“Bewegen kan elke dag. Misschien niet op ieder moment van de dag, maar er is in een dag altijd wel een momentje te vinden.”
Roel van Tiggelen

Neem contact op met een beweegcoach bij jou in de buurt

De beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bieden gratis ondersteuning aan iedereen met een beperking of chronische aandoening bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Ze ondersteunen ook bij andere beweegvragen, zoals het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Heb jij een beweegvraag klik dan hier voor de contactgegevens van de beweegcoach uit jouw regio.

Meer weten over de beweegcoaches? Kijk op www.unieksportenbrabant.nl en kom ook in beweging!