International Swimming League (ISL) in dé zwemhoofdstad van Nederland

De International Swimming League (ISL) vond eerder plaats in wereldsteden als: Londen, Las Vegas, Napels en Boedapest. Eindhoven wordt aan dit rijtje toegevoegd. Dankzij inspanningen van de gemeente Eindhoven, Eindhoven247, de KNZB én BrabantSport is het Pieter van den Hoogenband zwemstadion van 11 tot en met 28 november het decor van dit grote zwemevent. Daarmee wordt Eindhoven in 2021 dé stad om het evenement te hosten. Een mooie uitkomst voor de regio aangezien het halen van dit event een forse impuls geeft voor o.a. de hoteliers. Alleen de beste zwemmers van de wereld, o.a. Femke Heemskerk (die haar loopbaan na de ISL beëindigt), Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Caeleb Dressel en Kyle Chalmers, nemen deel aan de ISL. Er doen 250 atleten mee uit meer dan 50 landen. De exposure en het sportief, maatschappelijk én economisch rendement zijn groot.

Betrokken partijen zijn dan ook erg blij dat het contract nu getekend is. Michel Reinders, directeur BrabantSport: “We zorgen dat talent in Brabant zichzelf maximaal kan ontplooien via ons TeamNL centrum. Door de bouw van het nieuwe zwembad wordt Eindhoven hét centrum voor talentontwikkeling in zwemmen en topsport. Ook internationaal wordt dit een van de allerbeste centra voor de zwemsport. Met het halen van evenementen als de ISL, waarbij we onze topzwemmers ook gaan inzetten op breedtesporters te inspireren en te motiveren, bekrachtigen we onze plek in de zwemwereld. Zo wordt 1+1 echt 3. Dat is mede te danken aan de verbindende kracht van BrabantSport die bij samenwerkingen als deze goed tot uiting komt. Dat vind ik als directeur van BrabantSport natuurlijk het allermooiste om te ervaren, want zo maken we Brabant echt sterker door sport.”

Ook Stijn Steenbakkers, wethouder gemeente Eindhoven van o.a. sport kijkt uit naar november. ‘Het binnenhalen van zo‘n groot evenement heeft gigantische voordelen op zowel sportief, economisch als maatschappelijk vlak. Daar zijn we enorm trots op, want het geeft de zwemsport een boost. Uiteraard hebben we allereerst onze gebruikers een passend alternatief aangeboden, waardoor de overlast voor hen zo gering mogelijk is. We zorgen dat de ISL voor iedereen een groot zwemfeest wordt! Denk daarbij aan leuke events voor de jeugd en voor verenigingen, zoals een Junior Swimming League en meet and greets.

Eric Boselie, directeur van Eindhoven247 heeft als intermediair tussen de gemeente Eindhoven en alle stakeholders het project vanaf de start begeleid. ‘Complimenten aan alle betrokkenen die er voor hebben gezorgd dat deze internationale organisatie ISL voor Eindhoven heeft gekozen. Het onderstreept onze toonaangevende positie in het internationale zwemmen en daar mogen we als stad trots op zijn. Het gaat een zwemspektakel worden waarbij wij het nationale en internationale publiek in Eindhoven verwelkomen om s’ werelds beste zwemmers en zwemsters live in actie te zien.’

Eerder dit jaar maakte BrabantSport, de KNZB, InnoSportlab De Tongelreep en de gemeente Eindhoven hun samenwerking tot en met 2037 bekend. Een mijlpaal voor de zwemsport in Nederland. Nog niet eerder committeerden partijen zich voor zo’n lange periode om samen het zwemmen voor iedereen, van jong tot oud en van leren zwemmen tot internationaal presteren, aantrekkelijk te maken, te houden en te blijven innoveren. Het halen van een evenement zoals de ISL is een mooie stap in de ambitie om internationaal bekend te staan als een van de beste regio’s voor de zwemsport.

Erbij zijn? Dat kan! Dagtickets varieren in prijs van €5 tot €25. Kijk voor meer informatie op www.isleindhoven.nl en www.isl.global.