HEEL BRABANT ZWEMT ZORGT VOOR 100 EXTRA ZWEMDIPLOMA'S

Tijdens de FINA Swimming World Cup in Eindhoven begon op zondag 30 september een groep kinderen met hun eerste zwemles. Na het succes van de pilot van vorig jaar, Heel Eindhoven Zwemt, kreeg het initiatief afgelopen weekeinde een passend vervolg onder de noemer Heel Brabant Zwemt. Ruim 40 basisschoolleerlingen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar uit Eindhoven en ’s-Hertogenbosch namen gisteren deel aan de start van het initiatief. Dit onder toeziend oog van Brabantse Olympische zwemmers Pieter van den Hoogenband en Maud van der Meer. Heel Brabant Zwemt heeft in totaal meer dan 100 inschrijvingen. Deze kinderen, die normaliter geen zwemdiploma zouden behalen vanwege culturele of financiële omstandigheden, krijgen deze kans nu wel dankzij Heel Brabant Zwemt.

Zwemles
Alle kinderen die zich hebben ingeschreven worden direct gekoppeld aan reguliere zwemaanbieders zodat ze meteen kunnen starten met zwemlessen om een diploma te kunnen halen. Het uiteindelijke doel van dit project is zorgen dat zo veel mogelijk kinderen die de basisschool zonder zwemdiploma dreigen te verlaten de basiskennis van het zwemmen leren beheersen.

Zwemtour
Al voor de zomervakantie startte Heel Brabant Zwemt, samen met de Nederlandse Reddingsbrigade, met een spetterende zwemtour langs basisscholen in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch. Hierbij leerden ruim 2000 kinderen uit de bovenbouw alles over het belang van veilig zwemmen.

Partners
Heel Brabant Zwemt is een initiatief van BrabantSport, gemeente Eindhoven en gemeente ’s-Hertogenbosch en wordt ondersteund door de Reddingsbrigade en More2Win. Gezamenlijk onderstrepen zij het belang van zwemvaardigheid onder Brabantse jeugd en hoe belangrijk het is dat je leert zwemmen in Nederland.

Jaarlijks verlaten namelijk nog 10.000 tot 15.000 kinderen in ons land de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak zijn dit kinderen die vanwege een culturele of sociale achtergrond niet bekend ziin met de Nederlandse zwemlessen, of waarvan de ouders zich de lessen niet kunnen veroorloven. Buiten het reële gevaar dat dit met zich meebrengt, zorgt het ook voor sociale uitsluiting omdat deze kinderen niet mee kunnen doen aan bijvoorbeeld schoolkampen of kinderfeestjes.