Eindhoven het podium van het WK Dammen

Nederland is vanaf 28 januari 2021 het decor van de strijd om de wereldtitel dammen. Het is na 2016 en 2018 voor de derde maal op rij dat de tweekamp in Nederland plaats vindt, terwijl we daarvoor naar 1988 terug moeten voor de laatste titelstrijd. Regerend wereldkampioen Alexander Georgiev neemt het ditmaal op tegen Roel Boomstra. De dammers spelen twaalf partijen in de High Tech Campus in Eindhoven, tenzij er eerder een beslissing is gevallen. Mocht er na twaalf partijen nog geen definitieve beslissing zijn gevallen, komt er vrijdag 12 februari een dertiende en beslissende rapid partij, waarmee de tweekamp wordt beslecht.

De strijd om de wereldtitel dammen vindt ieder jaar plaats, maar om het jaar op een andere wijze: in het ene jaar is er een tweekamp, het andere jaar een toernooi met een groot aantal spelers. De winnaar van de tweekamp heeft dan het jaar daarna het recht om de winnaar van het grote toernooi uit te dagen. Dat recht komt nu toe aan Roel Boomstra, de kampioen van 2016 en 2018, Georgiev behaalde in 2019 op zijn beurt de wereldtitel bij een toernooi in Ivoorkust. Georgiev tekende daarmee al voor zijn tiende wereldtitel en evenaarde daarmee het record van Alexey Chizhov. Bij eventuele winst komt Georgiev op eenzame hoogte te staan.

Sport van vooruitdenkers in slimste gebied ter wereld

Boomstra vs. Georgiev wordt mede mogelijk gemaakt door NOC*NSF, Gemeente Eindhoven, Ministerie van VWS, BrabantSport, High Tech Campus en gestreamd via Twitch. Arjan de Vries, directeur van het Sportcluster Veenendaal, waaronder de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) valt: “Het is uniek dat we voor de derde keer op rij, gastheer mogen zijn van deze titelstrijd. We hebben in Eindhoven een uitstekende locatie weten te vinden, die naadloos aansluit bij de damsport. Het is een sport van vooruitdenkers in de regio van vooruitdenkers. Via Twitch hebben we bovendien een uniek platform om de partijen uit te kunnen zenden en wereldwijd bèta-talent te bereiken. Iets wat voor deze regio enorm van belang is.”

Simultaan met de titelstrijd vindt in de provincie Brabant een coronaproof programma plaats voor jong en oud. Zij worden online onderling met elkaar verbonden met behulp van de damapplicatie van de KNDB. Bovenbouwklassen maken kennis met de damsport en prikkelen hun bèta- talent. Ouderen in verzorgtehuizen kunnen in deze bijzondere tijd alsnog online een bordspel spelen. Ze worden ook actief gekoppeld aan de scholen. Dit programma is op initiatief van BrabantSport en gesteund door de B-5 gemeenten, te weten: Breda, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.