Duurzaamheid in de sport brengen is een echte ambitie

Afval ophalen, sorteren en opnieuw tot producten verwerken. Met ruim 1400 voertuigen door heel Nederland werkt Renewi voor 100.000 klanten. De doelstelling is om zoveel mogelijk te hergebruiken. Onze ambitie is 75% in 2025. Het is hét bedrijf om de circulaire economie te versnellen. “En met roots in Brabant”, meldt Marc Lensen. In dezelfde plaats neemt hij even de tijd om zijn bedrijf over het voetlicht te brengen. Wie er nog niet van gehoord heeft, gaat binnen de kortste tijd de blauwe wagens van Renewi spotten. “Wij zijn een van de weinige B2B bedrijven die je gewoon in het straatbeeld ziet. Hoewel we landelijk opereren, is het een geweldige kans om ook meer onze lokale betrokkenheid te tonen via BrabantSport.”

Groot onderhoud
In de afgelopen veertien maanden heeft Renewi ook te maken gehad met de coronacrisis. “Het is nog steeds een crisis die voor ons bedrijf twee gezichten kent. Aan de ene kant het bijna stilvallen van veel horeca en evenementen. Zij hebben het lastig. Aan de andere kant zien we een toename van werkzaamheden in de gezondheidszorg. We halen veel besmet afval op bij ziekenhuizen en teststraten. Ook binnen onze milieustraten zien we drukte ontstaan omdat veel mensen aan de grote schoonmaak beginnen of bedrijven gewerkt hebben aan hun groot onderhoud. Gelukkig zijn wij gekenmerkt als vitaal beroep, zodat we ons ook op deze manier kunnen inzetten om sociale impact te maken.”

Sport en duurzaamheid
Marc is sportief. Net na dit interview is hij op de fiets gesprongen om met collega aanvoerders van ambitie een tour te maken. “Vroeger heb ik veel aan voetbal gedaan. Later ben ik overgestapt naar Studenten rugby in Eindhoven. Een geweldige sport waar respect en levenswijze hoog in het vaandel staan. Daarnaast ben ik fan van allerlei outdoor sporten. Daar kom ik mooie combinaties tegen van sport en werk. Afval opruimen tijdens het hardlopen bijvoorbeeld. In Eindhoven is er al een ‘plogging-run’ ontstaan. De relatie tussen sport en ons bedrijf is ook dat we bij heel veel evenementen afval verzamelen.

Hier merk ik dat er gelukkig steeds meer verduurzaamt wordt door de sportwereld. Nog steeds zie je wel veel te veel witte plastic bekertjes bij de jeugd. Neem daar gewoon een eigen mok voor. Op die manier werken we aan de verduurzaming van de planeet. Ook de verduurzaming van je eigen lichaam moet je serieus nemen!”

Formula E
Naast aandacht voor voorkomen van plastic afval is Marc ook met grotere zaken bezig. “Ja, we zijn trots dat we mede founder zijn om de Formula E naar Eindhoven te halen. Voor mij staat die E dan ook echt voor Eindhoven, maar eveneens voor Environment. Net zo trots zijn er op het gegeven dat de Libéma Open in het bezit is gekomen van The Green Key. Deze en andere zaken willen wij als aanvoerder van ambitie graag delen met onze collega’s in Brabant. Wij zijn nog maar net aangesloten, dus ik kijk er naar uit mijn mede aanvoerders te leren kennen. Voor nu geef ik het stokje over aan Thomas Huigen van Markteffect. Zij doen voor Renewi het jaarlijkse brandonderzoek.”