BrabantSport Fonds doet met WK Dammen zet tegen eenzaamheid

Op 5 januari 2022 neemt uitdager Roel Boomstra het in eigen land op tegen regerend wereldkampioen Aleksandr Schwarzman. Nadat de tweekamp 28 jaar niet in eigen land plaatsvond, is Nederland mede dankzij BrabantSport, voor de derde maal in korte tijd het decor van de strijd om de wereldtitel dammen. Er wordt niet alleen gespeeld om de wereldtitel, maar ook doet het BrabantSport Fonds een zet tegen eenzaamheid door zowel jongeren als ouderen uit hun isolement te halen.

BrabantSport lanceerde in maart van dit jaar het BrabantSport Fonds; hét fonds dat Brabant gelukkiger en daarmee sterker maakt door sport. Het fonds is een unieke samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant en het Brabantse bedrijfsleven. Met alsfounding partners ondernemers Dirk Lips (Libéma), Robert van der Wallen, Edzo Doeve (Coöperatie DELA), Ben Mandemakers (DMG) en Eric van Schagen (Simac).

Voor jong en oud

Simultaan met de titelstrijd vindt in de provincie Noord-Brabant een coronaproof programma plaats voor jong en oud. Zij worden online onderling met elkaar verbonden met behulp van de damapplicatie van de KNDB. Daarnaast spelen de bibliotheken als huiskamer van de stad een belangrijke rol. Zo doet de gehele provincie tijdens én na het WK een zet tegen eenzaamheid. Een gezamenlijke actie waar, in de huidige coronatijd, veel behoefte aan is. Dit programma is een initiatief van het BrabantSport Fonds en wordt gesteund door de B-5 gemeenten, te weten: Breda, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Met dank aan hetfonds kan het programma nóg intensiever uitgerold worden.

Sport van vooruitdenkers in regio van vooruitdenkers

Boomstra vs. Schwarzman wordt mede mogelijk gemaakt door NOC*NSF, Gemeente Eindhoven, Ministerie van VWS, BrabantSport en de High Tech Campus. De titelstrijd wordtuitgezonden via mediapartner Twitch. Arjan de Vries, directeur van het Sportcluster Veenendaal, waarbij de Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) is aangesloten: “Het is uniek dat we voor de derde keer in kort tijdbestek, gastheer mogen zijn van deze titelstrijd. We hebben in Eindhoven een uitstekende locatie weten te vinden, die naadloos aansluit bij de damsport. Het is een sport van vooruitdenkers in de regio van vooruitdenkers. Via Twitch hebben we bovendien een uniek platform om de partijen uit te kunnen zenden en wereldwijd bèta-talent te bereiken. Iets wat voor deze regio enorm van belang is.”