Als sport wegvalt weet je pas wat je mist

Al 18 maanden is Markteffect, het full service onderzoeksbureau uit Eindhoven, aanvoerder van ambitie. Bijna deze hele periode viel samen met de hardnekkige coronacrisis. Daarom begint Thomas Huigen met het uitdelen van een compliment aan BrabantSport. “In het voorjaar van 2020 ging er letterlijk veel dicht. Mensen ontmoetten elkaar steeds minder, maar BrabantSport heeft er altijd alles aan gedaan om ons netwerk toch in verbinding met elkaar te houden. Complimenten voor de manier waarop we elkaar toch konden treffen. Dus ik zou zeggen: keep up the good work!”

PRIJS
In september 2020 werd Markteffect gekroond tot onderzoeksbureau van het jaar 2020. “Ook dat was in de eerste fase van de coronacrisis. Wat we doen? We werken op veel terreinen waaronder zorg , onderwijs en nu vooral interessant, sportmarketing research. We doen dat voor veel verschillende opdrachtgevers. In de laatste vier jaar zijn we snel gegroeid van 25 FTE bij alleen Markteffect naar meer dan honderd FTE binnen de ME Research Group. Zij werken vanuit de steden Amsterdam en mijn vestiging Eindhoven. Sport gerelateerd werken we veel voor PSV en zijn ook sponsor van de club. Sportbonden zoals de KNVB en KNLTB en bedrijven zoals Bavaria en Puma zijn klanten van ons. De prijs is een mooie opsteker voor ons werk, want we willen graag onze top-5 bureaupositie verstevigen. Dit doen we deels door autonome groei, maar nieuwe overnames zijn zeker niet uitgesloten. Daarnaast kijken we ook of we onze activiteiten in de landen om ons heen kunnen uitbreiden. Wat wij kunnen betekenen voor Brabant is met name dat wij de impact van de werkzaamheden van BrabantSport via onderzoek kunnen aantonen. Daarmee kan dit effect zichtbaar gemaakt worden voor met name de provincie Noord-Brabant en alle betrokken en potentiële zakelijke relaties .”

NIET TERUG NAAR OUDE PATRONEN
Veel groei en mooie toekomstperspectieven voor Markteffect en dat alles met een bekroning in een jaar waar corona voor veel maatschappelijke ellende zorgde. De coronacrisis heeft volgens Thomas echter ook kansen opgeleverd om zaken anders, lees beter, aan te pakken. “Het heeft ons ook met de neus op de feiten gedrukt dat we veel te vaak een verstoorde werk-privé balans hadden. Door min of meer verplicht thuiswerken is deze balans weer verbeterd. Dat vergt ook wat van de werkgever. Zij moesten ineens meer vrijheden geven aan de werknemers. Dat ook nog eens zonder controle. Ze moeten nu niet terugvallen in oude patronen van vijf dagen per week verplicht op kantoor van 9 tot 5, maar de werknemer meer ruimte bieden. Deze vorm van ‘Freedom to the people’ zoals wij die intern noemen heeft in de meeste gevallen al geleid tot die betere balans. Een balans, waardoor je vaak ook nog eens meer efficiency kan bereiken.”

HOCKEYDUEL
Om de positieve effecten van sporten en bewegen te ondervinden heeft Thomas geen vragenlijsten en diepte-interviews nodig. In en om zijn woonplaats Weert gaat hij frequent hardlopen en is fietsend te vinden. “Begonnen als voetballer op jonge leeftijd ben ik op mijn 13e overgestapt naar hockey. Dat heb ik heel veel jaren heel fanatiek beoefend. Leuk om nu via BrabantSport weer in contact te zijn gekomen met Marcel Balkestein. Die hockeyde in dezelfde periode nog in Heeze en ik heb nog wedstrijden tegen hem gespeeld. De stick is nu opgeborgen en vervangen door zaalvoetbalschoenen.” De volgende aanvoerder van ambitie die van Thomas mag schitteren in de spo(r)tlight is Damian Francois van Techonomy.