SPORT HEEFT MIJ LEVENS-ERVARING GEBRACHT

Niek van der Velden was altijd al een superactief kind. Hij klom in bomen, speelde daardoor veel buiten en heeft, zoals het hoort, vaak zijn knieën geschaafd. Op zijn vijfde waren turnen en voetbal zijn sporten, maar ging hij ook voor het eerst de sneeuw op. Toen nog skiënd, maar de liefde voor wintersport was geboren. Op zijn achtste begon hij met snowboarden en op zijn 12e kreeg hij van zijn ouders een zomerkaart voor SnowWorld Rucphen. Die zomer vloog voorbij en dus smeekte hij hen om een jaarkaart om verder te kunnen boarden. Die kreeg hij en vanaf zijn 13e werd het serieus.

‘Een uitnodiging voor de selectiedag bracht bij mij vooral de zin ‘het zal wel’ naar boven.’ Niet omdat hij de sport niet serieus neemt, maar vooral omdat hij zichzelf niet zo serieus neemt. ‘Ik zie nog steeds de lol van alles in. Dat vind ik erg belangrijk. Eenmaal daar werd ik direct geselecteerd. Via het Rookie Team kwam ik als 13-jarige in de nationale jeugdselectie en belande ik vervolgens op mijn vijftiende op Papendal.’

Het echte werk
Naast dat Niek vaak op de indoor banen te vinden was, ging hij ook zo vaak als mogelijk naar de echte sneeuw. ‘Het echte werk. Heerlijk, ik zat een volledige winter in de sneeuw. Het sporten heeft me al veel gebracht. Het avontuur, ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en vooral zelf veel beslissingen moeten nemen. Samengevat kun je stellen dat sport mij veel levenservaring brengt. Het maakt me ook blij, vooral als je de vrijheid voelt wanneer je vanaf de berg naar beneden vliegt. Blij word ik ook van goed landen na een moeilijke sprong. Ik presteer goed onder druk. Wellicht helpt die relaxte houding van mij me in de topsport. Ook dat vind ik typisch Brabants. Wij Brabanders zijn toch wat relaxter en vooral gezelliger dan andere mensen 😊.’

Altijd hongerig
Niek wil presteren. Natuurlijk gaat het af en toe mis. Dat hoort er ook bij. Maar het allerliefste staat hij iedere dag op de piste of in de trainingshal om zo goed mogelijk te worden. ‘Mijn doel is de wereldtop te bereiken en zowel wereldkampioenschappen als de Olympische Spelen te halen en daar ook goed op te presteren.’ Wij zijn er dan ook van overtuigd dat die medaille op de Spelen er zeker nog wel komt voor de 22-jarige inwoner van Nispen!

Dit artikel komt uit het BrabantSport Magazine. Een magazine boordevol inspirerende verhalen en interessante artikelen. Van sportinnovatie tot talentontwikkeling en van Uniek Sporten Brabant tot onze aanvoerders van ambitie; het komt allemaal aan bod. Lees het volledige magazine via onderstaande link!
https://brabantsport.viewer.foleon.com/magazine/brabantsport-magazine-september-2022/