Samenwerking BrabantSport en Eindhoven Airport gaat nieuwe fase in: “We willen nog meer maatschappelijke betrokkenheid tonen.”

Projecten met zelfrijdende elektrische bagagekarretjes, automatische incheckbalies en elektrische vliegtuigen. Eindhoven Airport werkt hard aan dit soort vooruitstrevende projecten. Manager partnerships Maurits de Beer is trots op Eindhoven en zijn luchthaven. Maar hij erkent ook dat omwonenden, de stad Eindhoven en de maatschappij steeds meer maatschappelijke verantwoordelijkheid van Eindhoven Airport verlangen. Vanaf het allereerste begin werken BrabantSport en Eindhoven Airport samen om de grootste sportevenementen naar onze provincie te halen. Met een verlenging van maar liefst drie jaar wil de luchthaven de samenwerking verder uitbouwen om samen met ons naar nóg grotere hoogte te stijgen. Maar wel op zo’n manier dat iedereen kan meeprofiteren. In dit interview vertelt Maurits over onze gemeenschappelijke drive, ambities en meerjarenstrategie.

“Door ons partnership met BrabantSport leggen we gemakkelijker contact met sportbonden, -organisatoren en -evenementen.”

De kern van het partnership

De samenwerking tussen BrabantSport en Eindhoven Airport is al vanaf het begin gericht op de lange termijn. De verlenging van maar liefst drie jaar komt daarom niet uit de lucht vallen. “Je geeft een commitment voor meerdere jaren net zoals atleten meerdere jaren toewerken naar een Wereldkampioenschap of de Olympische Spelen”, legt Maurits uit. Net zoals een middenvelder en spits die samen veel assists en doelpunten leveren, is de samenwerking zo gegroeid dat BrabanSport en Eindhoven Airport elkaar direct weten te vinden. “Grote sportevenementen zijn de kern van ons partnership. Ze vormen de basis waarop we bouwen”, legt onze partnershipmanager Marcel Balkestein uit. Waar BrabantSport sportevenementen als La Vuelta Holanda en de Champions League Finale voor vrouwen naar onze provincie haalt, zorgt Eindhoven Airport ervoor dat alle atleten van A naar B komen. Beide partijen pakken hun rol en versterken elkaar. Maurits ziet dat relevante partijen Eindhoven Airport ook steeds sneller weten te vinden: “Door ons partnership met BrabantSport leggen we gemakkelijker contact met sportbonden, -organisatoren en -evenementen zoals de KNVB, de Maaspoort en de Vuelta. Dankzij BrabantSport hebben we korte lijntjes met deze partijen en staan we te boek als een organisatie die zich proactief inzet om grote sportevenementen naar onze provincie te halen.”

Hoogtepunten

Naast de Champions League Finale Vrouwen afgelopen zomer was voor Maurits de wielerronde van Spanje het absolute hoogtepunt van het partnership met BrabantSport. “La Vuelta was een van de mooiste successen van de afgelopen jaren. Alle renners moesten vanuit Spanje naar Nederland komen en vervolgens weer terug voor de laatste ronde. Dat we als provincie zo’n groot evenement naar Nederland hebben gehaald en dat wij als luchthaven hierin een rol hebben gespeeld, maakt mij een hele trotse Brabander. We waren letterlijk het eindstation van het evenement in Nederland en dat smaakt absoluut naar meer!”

Mike Teunissen Eindhoven Airport
“We willen nog meer maatschappelijke betrokkenheid tonen en daar kan BrabantSport ons heel goed bij helpen.”

Hernieuwd partnership

BrabantSport en Eindhoven Airport maken zich al lange tijd sterk voor Brabantse sporters en het naar Brabant halen van grote sportevenementen, toch wil de luchthaven het partnership nóg breder insteken. “We vinden het als luchthaven heel belangrijk dat we een goede buur zijn voor onze eigen omgeving. Daarom willen we nog meer maatschappelijke betrokkenheid tonen en daar kan BrabantSport ons heel goed bij helpen. Het gaat ons als luchthaven niet alleen om de topsporters, maar ook de breedtesport en de activatie daaromheen. Wij vinden daarom dat sporten bereikbaar en betaalbaar moet zijn voor iedereen”, legt Maurits uit. Armoedebestrijding en sporten voor mensen met een beperking zijn twee thema’s waar Eindhoven Airport zich de komende drie jaar extra voor wil inzetten. Maar ook willen ze dat hun omgeving kan genieten van sport: “We hebben toegangskaarten voor mooie sportevenementen verdeeld onder de mensen die rondom de luchthaven wonen. Zo betrekken we de omgeving in onze successen en bouwen we samen een community. Daarnaast zijn we natuurlijk megatrots op alle topsporters die onze provincie vertegenwoordigen.” Om dat gevoel van trots extra kracht bij te zetten, helpt Eindhoven Airport onze Team BrabantSport Ambassadeurs om zo comfortabel mogelijk op de plek van bestemming te komen. “We faciliteren ze met een fast track door security zodat ze weinig oponthoud hebben en we zorgen ervoor dat ze gemakkelijk kunnen parkeren. Rolstoeltennissers Niels Vink en Maikel Scheffers schitterden in een mooi filmpje waarmee we goed in beeld konden brengen hoe makkelijk onze luchthaven toegankelijk is.”

“We werken net zo hard aan verduurzaming als atleten naar de Olympische Spelen van 2024.”

Meer impact

Waar de skyline van de stad Eindhoven wordt gevormd door markante gebouwen als het Evoluon, de Lichttoren en het Philips Stadion voelt Maurits dat Eindhoven Airport in dit rijtje thuishoort. Ondanks de stappen die al zijn gezet, erkent hij dat Eindhoven Airport nog meer kan doen voor de samenleving. Hij is zich dan ook zeer bewust van de impact die Eindhoven Airport heeft op de omliggende regio. “We gaan in uiterlijk 2030 ten opzichte van ons recordjaar in 2019 de geluidhinder en CO2-uitstoot met 30% terugdringen. Dat is een commitment dat wij aangaan, omdat wij het milieu en klimaat belangrijk vinden. We werken net zo hard aan verduurzaming als atleten naar de Olympische Spelen van 2024”, zegt Maurits stellig. Volgens hem is er een mooie rol weggelegd voor BrabantSport in de nieuwe weg die Eindhoven Airport wel inslaan. Maurits: “De komende jaren gaan we ons samen met BrabantSport inzetten voor het bevorderen van topsport, breedtesport en de toegankelijkheid van sport in onze regio. We zijn pas net begonnen, dus het beste moet nog komen!”