Frédérique kijkt uit naar haar medaille met de vijf ringen

Het liefst zou ze de dagelijks op TV verschijnende coronabollen met haar stick de wereld uit meppen. Door deze ernstige crisis zit ook onze nieuwe ambassadeur Frédérique Matla ‘opgehokt’ in haar huis in ‘s-Hertogenbosch. Net op het moment dat ze na een blessure weer zou aansluiten bij haar succesformatie voor een testweek, kwam de oproep om binnen te blijven. “Tja, dan pak ik de krachttraining maar wat extra op hier in huis. Af en toe ga ik samen met een andere speelster – op gepaste afstand – buiten wat trainen op een veld hier in de buurt. Voor mijn gevoel ben ik weer klaar om in ieder geval weer mee te draaien binnen HC Den Bosch. Dat zou prettig zijn om ook weer in vorm te komen voor het hoofddoel, de Spelen van Tokio.”

Olympische spelen.....
“Het was al niet heel realistisch dat de Spelen gewoon door zouden gaan eind juli. Ik ben blij dat er nu duidelijkheid is. Een verschuiving naar achteren levert ook wel wat voordelen op. De temperatuur in Japan is buiten de zomer een stuk aangenamer voor sporters en persoonlijk zou ik wat meer tijd krijgen om volledig op scherp te staan. Hopelijk weten we snel wat de nieuwe datum wordt. Na mijn gouden medailles op EK’s en WK’s is dit natuurlijk het nog te winnen goud met de mooiste glans.

IJskonijn
Mijn sportieve hoogtepunt moet komen in Japan! Mocht het deze zomer allemaal toch gewoon doorgaan dan nog denk ik dat ik van waarde kan zijn voor het team. Niet alleen door mijn doelpunten, maar ook door de rust die ik uitstraal. (Lachend) Ze noemen mij wel het ijskonijn. Ik heb mijn zenuwen onder bedwang en dat straalt kracht uit. Ik laat mijn stick het werk doen en kan daarom gevraagd worden om net als bij de halve finale van de WK een shoot-out te nemen.”

Brabantse ambassadeur
Hockey heeft Frédérique naar eigen zeggen veel gebracht. “Ik kom uit een hele sportieve familie van teamsporters. Op dit moment is hockey mijn leven, maar er is ook een Frédérique buiten de sport. Ik studeer Gezondheid en Maatschappij in Wageningen en vind sport daarom ook voor iedereen van belang vanuit gezondheidsperspectief. Voor mij geldt dat niet alleen fysiek, het vormt je ook mentaal. Op het moment dat ik uit het nationale team werd gezet heb ik keihard aan mezelf gewerkt. Zelfs op de vrije zaterdag was ik extra gaan trainen. Het heeft gewerkt, misschien ook wel omdat ik ineens zeven doelpunten in een wedstrijd scoorde.”

Mooiste sportherinnering....
Die zevenklapper, maar ook de gouden plakken, zijn niet eens de mooiste sportherinnering van Frédérique. “Dat is toch de finale van de Jeugd Olympische Spelen in China. We stonden tegen het gastland 4-0 achter, komen op 5-4 en dan komt toch nog de gelijkmaker. We pakten toch het goud door betere shootouts.” De rol van Ambassadeur voor Team BrabantSport is haar op het lijf geschreven. “Hoewel mijn wiegje heel kort in een andere provincie stond, ben ik Brabander. Bijna mijn hele leven in Valkenswaard gewoond, nu in Den Bosch en ik hockey bij HC Oeteldonk ha ha. Omdat het ook mooi aansluit op mijn studie wil ik graag als ambassadeur de jeugd inspireren en aan het werk zetten.”

'Sport vormt je niet alleen fysiek, maar ook mentaal'
Frederique Matla