De BrabantSport Academie gebruikt de kracht van topsport om scholen en bedrijven te inspireren

De kennis en expertise uit de topsport overbrengen op basisschoolleerlingen en bedrijven uit de provincie. Met die doelstelling heeft BrabantSport de BrabantSport Academie gelanceerd, vertelt Nienke Nijenhuis, directeur Topsport & Innovatie bij BrabantSport. “Topsport spreekt tot de verbeelding en die kracht gebruiken we om leerlingen en het bedrijfsleven te inspireren.”

“BrabantSport heeft als doel om Brabant sterker te maken door sport”, legt Nijenhuis uit. “Met het BrabantSport Fonds zorgen we al voor maatschappelijke impact in de provincie. Dat breiden wij met de Academie uit met een lespakket voor basisscholen en trainingen voor bedrijven. Omdat we geloven dat we daar met de kracht van sport een positieve bijdrage kunnen leveren.”

Kinderen weer meer laten bewegen
Cijfers laten zien dat kinderen sinds de coronacrisis minder zijn gaan bewegen. Zo voldoet slechts 56,8 procent van de leerlingen tussen de 4 en 12 jaar aan de beweegrichtlijn die is gesteld door de Gezondheidsraad. “De trend willen we met de BrabantSport Academie omdraaien”, stelt Nijenhuis. “Basisscholen zijn vanaf het schooljaar 2023/2024 verplicht om minimaal twee uur beweegonderwijs per week aan te bieden. Met ons lespakket bieden wij scholen een tool om dit op een laagdrempelige en uitdagende manier te doen.”

Het lespakket bestaat uit zes lesmodules waarbij leerlingen kennismaken met onderwerpen als presteren onder druk, sportplezier en voeding en een gezonde levensstijl. “Zo brengen wij de leerlingen al vroeg ik contact met de kracht van sport. De verhalen en ervaringen van onze Brabantse topsporters spelen daarin de hoofdrol. Dat is voor de leerlingen extra leuk, omdat ze opkijken tegen die sporters. Zij vormen de inspiratiebron.”

Whats App Image 2023 06 21 at 12 06 11

Raakvlakken bedrijfsleven en topsport
Naast het lespakket voor scholen, is het voor bedrijven mogelijk om trainingen te volgen bij de BrabantSport Academie. “Het bedrijfsleven en de topsportwereld hebben veel raakvlakken”, stelt Nijenhuis. “Presteren onder druk, teamontwikkeling en een balans vinden in je werk. Allemaal onderwerpen die aan bod komen tijdens de trainingen.”

De kennis van Brabantse topsporters, coaches en specialisten vormen de basis van de trainingen. “De lessen die zij hebben geleerd in de topsportwereld brengen we tijdens de verschillende sessies over op de deelnemers. Wij weten dat topsport inspireert. Daarom kunnen we met deze trainingen een positieve bijdragen leveren aan de impact die Brabantse bedrijven maken.” Daarnaast hebben bedrijven de mogelijkheid om sporters of coaches langs te laten komen voor een inspiratiesessie.