BrabantSport Spelen - Tim Lips

Hij deed al mee aan de Olympische Spelen in 2008, 2012 en 2016. Dit jaar zou zijn vierde deelname moeten worden. In maart sloeg het noodlot toe en overleed zijn geliefde paard Bayro. We spreken vandaag Team BrabantSport ambassadeur Tim Lips (eventruiter, 34 jaar) over het niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokyo, zijn plannen voor volgend jaar en hoe hij met het overlijden van zijn paard omgaat.

Brabant is thuis
Wij kijken altijd heel trots naar Brabantse topsporters die uitkomen voor Nederland op de Olympische Spelen. Tim is geboren in Oosterhout en zijn eerste echte club was de Dongemondruiters in Made. Brabant betekent dan ook veel voor de eventruiter. “Voor mij voelt Brabant als thuis, ik voel me hier heel erg op mijn gemak.”

Zware periode
De sportwereld staat sinds het begin van de coronaperiode op z´n kop. Dit gold ook voor Tim. Hij zat midden in zijn laatste voorbereidingen voordat hij zou vertrekken naar Tokyo, toen de maatregelen werden aangescherpt en uiteindelijk de Olympische Spelen werden verplaatst. “De grootste impact op mijn manier van trainen was dat het hoofddoel (Tokyo) wegviel, ik moest dan toch echt op zoek naar een manier om mezelf te motiveren om door te trainen.” Daar kwam bij dat eind maart zijn wereld even stil kwam te staan. Bayro, zijn beste paard, overleed. “Mijn grootste nachtmerrie is helaas werkelijkheid geworden. Heel eerlijk gezegd denk ik dat ik het verlies nog niet verwerkt heb. Ik praat er niet graag met anderen over, omdat ik daar moeite mee heb.”

“De paardensport is al heel mijn leven mijn passie. Ik heb altijd gedroomd van meedoen aan grote wedstrijden zoals de Olympische Spelen, maar vooral de droom om ooit het paard te treffen waar je een onvoorwaardelijke eenheid, een team, mee kan vormen. Bayro was zo’n absoluut droompaard! Samen met hem hadden we onze kroon op onze carrière willen behalen in Tokyo. Dat hij is weggevallen is een bittere pil. Maar, waar ik de meeste moeite mee heb, is dat juist hij, een karaktervol, lief, talentvol en werkwillig paard zo abrupt aan zijn einde is gekomen. Ik had hem zo graag nog de komende tien jaar happy gezien in de wei, dat had hij echt verdiend!”

Tim Lips

Olympische deelname
Ook al worden de Olympische Spelen in Tokyo de 4e van Tim, de Olympische Spelen blijven voor hem uniek. “De Olympische Spelen zijn zo uniek, dat je daar elke dag voor leeft. Mijn 1e in 2008 (Beijing) kwam heel erg snel, achteraf kwam ik daar ervaring tekort om mee te doen voor de prijzen. De kwaliteit was er zeker wel, dus zie ik het wel een beetje als gemiste kans. London 2012 waren de mooiste Olympische Spelen, alles was fantastisch georganiseerd, 50.000 man publiek tijdens de cross en vooral de fantastische ambiance van de Britten maakte dit geweldig! Rio de Janeiro, 2016, vond ik niet echt leuk, ik voelde aan alles dat de Brazilianen eigenlijk niet blij waren dat de Olympische Spelen plaatsvonden. Naast dat mijn prestatie tegenviel, ik werd 21e met de toen nog onervaren Bayro, zijn we niet naar andere sporten gaan kijken en zijn we de dag na de wedstrijd direct naar huis gevlogen.”

Plannen voor Tokyo 2021
De originele planning is natuurlijk helemaal omgeslagen na alle gebeurtenissen van de afgelopen maanden. Echter kijkt de eventruiter ook vooruit. “We (Eclips, zijn nieuwe nummer 1) zijn fit om weer deel te nemen aan de internationale wedstrijden. Over twee weken staat de eerste Nation Cup wedstrijd in Frankrijk op het programma.” De planning voor vandaag is ook helder, eigenlijk de laatste dag van het eventing toernooi. “Dressuur trainingen bij mijn trainster Nicole Werner, daarna personal training van bokser Max van der Pas. Dus heel iets anders dan de finale dag op de Olympische Spelen!”

“Met mijn paard Eclips sta ik 2e op de individuele Olympische Ranking, waar ik met Bayro 1e stond. De verwachting is dat er in 2021 een gering aantal topwedstrijden zullen zijn, waardoor het een uitdaging wordt om met Eclips op een goed Olympisch niveau te komen en blijven. Je hebt namelijk wedstrijden nodig om in Tokyo een goede prestatie neer te kunnen zetten.” Spreekt Tim duidelijk over zijn verwachtingen richting volgend jaar. “Naast Eclips heb ik ook de beschikking over de 8-jarige Herby, waarmee ik iets meer dan een jaar een combinatie mee vorm. Acht jaar voor de Olympische Spelen is heel jong en hij heeft nog niet veel ervaring. Belangrijk is dat we goed op elkaar ingespeeld raken en dan beslis ik welk ‘teamgenoot’ ik mee ga nemen naar Tokyo.”

De sport
Eventing zal bij veel Brabantse sportfans wellicht niet meteen een belletje doen rinkelen. De 34-jarige eventruiter wil dan ook graag Brabanders enthousiasmeren om een keer te komen kijken of het zelf een keer uit te proberen. “Omdat het een sport is met veel actie, in de natuur, de verschillen klein zijn tussen de deelnemers en het belangrijkste is dat er altijd een (bier)tent aanwezig is voor de nodige verfrissingen én gezelligheid! (lacht)"