BrabantSport Spelen - Maud van der Meer

Het is vrijdag 24 juli 2020, de dag dat eigenlijk de Olympische Spelen in Tokyo geopend zouden worden. Aangezien de Olympische Spelen met een jaar zijn uitgesteld vroegen wij ons af, hoe het nu met onze Team BrabantSport ambassadeurs én Olympische sporters gaat. Gedurende de komende weken zullen wij onze ambassadeurs op diverse manieren interviewen, aan het woord laten en Brabanders laten uitdagen. We trappen af met Maud van der Meer (28 jaar, zwemmen), 24 juli 2020 is namelijk ook de dag dat de Team BrabantSport ambassadeur omcirkeld had voor haar deelname aan de 4x100m vrije slag estafette.

Maud van der Meer 2

Brabant is thuis
De Olympische Spelen betekenen natuurlijk voor een topsporter uitkomen voor je eigen land op het hoogste niveau, maar als Brabanders zijn wij trots op onze Brabantse Olympiërs die daaraan deelnemen. We zijn dan ook benieuwd naar wat Brabant voor Maud betekent. “Brabant betekent voor mij ‘boeren gezelligheid’. Alhoewel ik nog steeds moeite heb met sommige Brabantse uitspraken voel ik mij wel echt thuis hier in Brabant. Tussen de grote steden en de kleine dorpen liggen genoeg mooie groene gebieden waar je tot rust kan komen. Daarnaast laat Brabant zich goed zien met grote sportevenementen.”

Comeback mom
Rust is belangrijk in het drukke bestaan van Maud. Het combineren van het topsportleven en het moederschap vraagt energie en tijd. Ze is in ieder geval vastberaden weer terug te keren in de top, ze bestempelt zichzelf dan ook als comeback mom. “Er zijn niet veel vrouwen die het moederschap combineren met topsport en zeker niet binnen het (Nederlandse) zwemmen. Hierin is Marleen Veldhuis mijn grootste voorbeeld dat het wél kan. Het geeft toch aan dat je mentaal erg sterk bent. Je bent een aantal jaar een vaste waarde in een estafette, door je zwangerschap zet je even een stap op zijn. Eenmaal terug in het water moet je concurreren met jongere meiden voor je plek.”

Comeback mom

Vooruitkijken
Als alles volgens plan was verlopen en de Olympische Spelen hadden plaatsgevonden, zou de Brabantse vandaag in het Olympische zwemwater hebben gelegen voor de 4x100m vrije slag estafette. Het nummer waar Nederland vaak in excelleerde met Maud in het team. Echter denkt de zwemster niet in ‘als’ of ‘het is vandaag de dag dat..’. “Ik ben daar niet meer zo mee bezig. We trainen momenteel met korte termijn doelen, want het meeste is nog zo ver weg. Vandaag hebben wij een trainingswedstrijd, dus binnen het team racen we dan tegen elkaar. Elke vier weken houden we nu een trainingswedstrijd zodat we kunnen zien waar we staan en tevens raceritme behouden. Ook oefenen we met mondkapjes dragen rondom het zwembad. Want wellicht wordt dit in de toekomst verplicht.”

“Afgelopen april zou onze laatste kwalificatie moment zijn, dat toernooi is nu verschoven naar begin december. Dat is meteen onze enige en laatste kwalificatie mogelijkheid voor de 4x100m vrije slag. Hopelijk kunnen we in voorbereiding daarop in oktober aan onze eerste officiële wedstrijd deelnemen.” In tegenstelling tot dit jaar staat het verdere programma richting Tokyo 2021 nog niet geheel vast. “Het grootste verschil zit in de flexibiliteit. Beslissingen zullen later worden genomen en er zal lange tijd meer onzekerheid zijn of dingen wel of niet door kunnen gaan. Je weet nu niet hoe de wereld er over een maand uit zal zien, maar dat de weg naar Tokyo 2021 anders wordt ingevuld is wel zeker.”

"Om niet al te veel in detail te treden waren mijn eerste Olympische Spelen niet zoals deze zouden moeten zijn."
Maud van der Meer

Tweede deelname
De Olympische Spelen in Tokyo worden voor de 28-jarige zwemster de tweede die ze mee zal maken. Ze kijkt echter niet met heel veel plezier terug op haar eerste deelname. “Om niet al te veel in detail te treden waren mijn eerste Olympische Spelen niet zoals deze zouden moeten zijn. Ten eerste omdat ik er helaas al uit lag na de series 4x100m vrije slag estafette. En in de finale werden we ook nog eens vierde, wat ontzettend balen was. Verder waren er zoveel restricties opgelegd dat we vrijwel niks mochten of konden, waardoor de sfeer binnen onze groep ook minder werd. En over de ‘losers vlucht’ is al veel gezegd en geschreven. Laat ik het erop houden dat ik zo snel mogelijk terug naar huis wilde.”

De tweede hadden daardoor beter moeten uitpakken, alleen als je vol in voorbereiding zit en dan hoort dat de Olympische Spelen worden uitgesteld. Hoe reageer je daar dan op? “Het was al één grote rollercoaster door alle veranderingen en maatregelen voorafgaand aan de beslissing. Toen we vervolgens te horen kregen dat alle topsportprogramma’s werden stopgezet, heb ik eerst 3 à 4 dagen de tijd genomen om het allemaal even te laten bezinken. Al snel had ik het idee dat Tokyo 2020 niet door konden gaan en was ik vooral ook opgelucht op het moment dat dit ook bekend werd gemaakt. Zo was namelijk geen fair play mogelijk en dat is natuurlijk wel waar de Olympische Spelen voor staan. Al had ik niet verwacht dat het evenement exact met een jaar zou worden uitgesteld.”

Rust in Brabant

Genieten van het zwemwater
Terwijl de zomer is aangebroken is Maud in ieder geval vastberaden de komende maanden hard door te trainen om volgend jaar te knallen in Tokyo! Echter wil ze wel meegeven aan de Brabanders die in binnen- of buiteland verblijven, gedurende de vakantie, om lekker te genieten van het zwemwater waar dat kan. “Met warm weer duik je liever toch het water in dan dat je aan het zweten bent op de kant (lacht). Daarnaast is het ook nog goed voor al je spieren en gewrichten.”