BrabantSport Spelen - Lisa Scheenaard

In Rio de Janeiro was Lisa Scheenaard er al bij, maar destijds als reserve. Dit keer zouden het haar Olympische Spelen moeten worden in de dubbeltwee. Met een bronzenmedaille op het WK van 2019 in haar achterzak, zou ze één van de kanshebbers op eremetaal zijn. Zoals bekend liep het natuurlijk allemaal wat anders. We praten bij met de 31-jarige roeister die woonachtig is in Eindhoven.

Brabant als thuishaven
Op de Olympische Spelen kom je als topsporter natuurlijk uit voor Nederland, maar als Brabanders volgen wij de prestaties van onze Brabantse Olympiërs op de voet. Als geboren Limburgse woon je nu al jaren in Eindhoven en ben je als ambassadeur aangesloten bij Team BrabantSport, wat betekent Brabant voor jou? “Brabant heeft altijd als een fijne thuishaven gevoeld. Een plek waar ontwikkeling wordt gestimuleerd en er een klimaat van open- en eerlijkheid is. Daar houd ik van.”

Impact van corona
De afgelopen maanden was het lastig voor Lisa om haar sport uit te kunnen oefenen. De corona maatregelen hadden een impact op haar dagelijkse trainingen. “Het wegvallen van faciliteiten in de vorm van de club zorgde voor veel meer individuele trainingen. Fietsen is voor een alternatieve training, als aanvulling, prima. Maar op een bepaald punt is het ook erg relevant de rug en armen te blijven trainen, dat kan op de roeimachine, alleen met lekker weer wordt dat een ontzettende zweetmachine in de woonkamer. Daarnaast was het ontbreken van fatsoenlijke krachttrainingen wel merkbaar gedurende de maanden.”

“De eerste weken kon ik ook nog niet trainen op het water. Gelukkig was het Nederlands team in staat om op drie weken na, te kunnen trainen in skiffs (eenpersoons boten) op het water. Echter was dat weer funest voor het verfijnen van het bootgevoel in teamboten en daardoor ook voor het krijgen van snellere boten. Je merkt dat dat minder werd. Iedereen groeit steeds meer uit elkaar en naar een meer individuele haal. Dat moet nu weer worden gesynchroniseerd.”

Foto Lisa Bram Berkien def

Andere plannen
30 juli zou de dag zijn van de finale in de dubbeltwee, waar Lisa samen met Roos de Jong mogelijk als kanshebber voor de medailles in het water zou liggen. Dat vooruitzicht is nu doorgeschoven naar volgend jaar, nu staat er totaal iets anders op het programma. “Zojuist hebben we de Olympische selectie voor komend jaar afgerond en nu hebben we een crosstraining blok van twee weken die we naar eigen inzicht kunnen vullen. Normaal ga ik hiken en fietsen op vakantie en als training is dat prima. Deze periode geeft vooral even ontspanning na een intensieve en belangrijke periode. Voor vandaag staat er een fietstocht in de Elzas op de planning, samen met trainingsmaatjes.”

Olympische deelname
De Olympische Spelen in Tokyo worden de tweede voor de roeister. In Rio de Janeiro was ze nog als reserve mee, ditmaal zou ze wel degelijk in een boot zitten. Ze was dan ook erg blij te horen dat ondanks het uitstellen van de Olympische Spelen, de kwalificaties wel bleven staan. “Eerst was er opluchting op het moment van uitstellen. Eindelijk een keuze die werd gemaakt. Maar daarna volgde als snel het besef dat het heel veel impact gaat hebben met onder andere een aanstaande pittige extra winter. Het was fijn om snel te horen dat de kwalificaties blijven staan, dat geeft veel rust.”

Dat het haar tweede Olympische Spelen zullen worden, is alleen maar in haar voordeel. “In Rio de Janeiro heb ik al meegemaakt wat er allemaal staat te wachten. Dus ik kan nu iets gerichter mijn energie besteden aan de wedstrijd zelf. Het is namelijk één grote kermis ten opzichte van een Wereldkampioenschap.”

Opbouw
“Qua opbouw zal de aanloop naar de Olympische Spelen niet veel verschillen van het originele plan van dit jaar.” Half oktober wordt het seizoen afgesloten op de enige wedstrijd dit jaar, het Europees kampioenschap in Poznań, Polen. De afgelopen maanden heeft de roeister door de maatregelen een bredere conditionele basis kunnen leggen. “Vanwege het gebrek aan wedstrijden die je forceren fit te zijn voor een groot deel van de zomer. In november bouwen we daar aan door met een hoogtestage.”

Uitdagende sport
Ook al is roeien wellicht een sport die je niet snel zal gaan proberen, toch raadt Lisa je het aan een kans te geven. Zeler als je van buiten zijn houdt en van een uitdaging. “Alleen of samen, het is ontzettend leuk om een boot zo efficiënt mogelijk over het water te verplaatsen en zo snel mogelijk te gaan. Als je eenmaal in de flow komt, is dat een fantastisch gevoel. En met een vroege ochtend waar het water nog helemaal in rust is, is het heerlijk om je dag energiek te beginnen of juist ’s avonds je dag af te sluiten.” Het proberen waard dus!

Je kunt in elke stad in Brabant een roeivereniging vinden.