Brabantse evenementensector geeft energie aan groene koers

Dankzij de grasvelden van het Autotron in Rosmalen kleurt Libéma Open al behoorlijk groen. Maar het kan altijd nog een tikje groener (lees: duurzamer). Aangevoerd door BrabantSport en More2Win geeft Libéma Open samen met ASML Marathon Eindhoven en Grote Prijs Adrie van der Poel het startsein aan de pilot ‘duurzame energievoorziening Brabantse sportevenementen’. Als toevoeging op het gebruikelijke dieselaggregaat, wat gepaard gaat met de nodige CO2-uitstoot, voorziet een circulair energieopslagsysteem van Refurb Battery een gedeelte van het evenemententerrein tussen 8 en 16 juni van groene stroom.

De samenwerking ontkiemt zich ogenschijnlijk gelijktijdig met het gras van Libéma Open, maar volgens Innovatiemanager van BrabantSport Thirza Brinkhoff werden de eerste zaadjes voor deze samenwerking al veel eerder gepland: “Twee jaar geleden is op initiatief van de provincie Noord-Brabant de ‘kopgroep duurzame sportevenementen’ gestart met als doel om sportevenementen in Brabant verder te gaan verduurzamen. Waar eerst de focus lag op theorie- en kennisdeling gaat de kopgroep nu onder leiding van More2Win en BrabantSport steeds vaker concreet aan de slag met duurzaamheidsvraagstukken bij sportevenementen. Deze pilot om drie sportevenementen in de open lucht (GP Adrie van der Poel, Libéma Open, en ASML Marathon Eindhoven) van duurzame stroom te voorzien, is daarvan een eerste wapenfeit.” 

“Het is fantastisch om te zien dat de Brabantse evenementensector koploper is in duurzaamheid met de inzet van de meest groene batterij van Nederland.”
CEO Refurb Battery Bob van Kampen

Meest groene batterij van Nederland 

Winnaar van de Brabant Circular Innovation 2023 en de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023 Refurb Battery werd al snel gevonden als de partij die deze duurzame koers verder energie kon geven. Doordat het innovatieve bedrijf uit Rijsbergen circulaire energieopslagsystemen van batterijcellen uit gebruikte fietsaccu’s bouwt, besparen ze tijdens de bouw van een 3 meter hoog opslagsysteem maar liefst 75 ton aan CO2. Het circulaire energieopslagsysteem dat wordt ingezet tijdens Libéma Open heeft ook een hoogte van 3 meter en bevat maar liefst 46.000 batterijen. Libéma Open heeft bovendien een primeur te pakken, want het is de eerste keer dan een volledig circulair opslagsysteem op deze manier bij een sportevenement wordt ingezet. Deze ontwikkelingen maken CEO van Refurb Battery Bob van Kampen erg enthousiast: “Brabant is natuurlijk absolute koploper in de Nederlands (maak)industrie en technische innovatie. Het is fantastisch om te zien dat de Brabantse evenementensector hierin een vergelijkbare weg bewandeld door koploper te zijn in duurzaamheid met de inzet van de meest groene batterij van Nederland.”  

“Deze pilot maakt ons pioniers op het gebied van duurzaamheid in de evenementensector.”
Duurzaamheidsmanager Libéma Open Jeroen van de Wiel
1 WH9181 3

Pioniers 

De organisatie achter Libéma Open voerde al een belangrijke duurzaamheidsmaatregel door. Het dieselaggregaat dat het Autotron van stroom voorziet werkt op Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) diesel. Deze duurzame vorm van brandstof, gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval, bespaart 85% van de CO2-uitstoot. Nu wil Libéma Open de volgende stap zetten. Vanaf de start van Libéma Open op 8 juni tot aan het einde op 16 juni geeft het circulaire energieopslagsysteem van Refurb groene stroom aan de vergader-, kantoor-, opslag- en cateringruimtes van tennisbond KNLTB. Duurzaamheidsmanager Libéma Open Jeroen van de Wiel is trots dat Libéma Open samen met andere Brabantse evenementen voorop wil lopen in het bevorderen van de duurzame energietransitie. “De deelname van Libéma Open en andere Brabantse sportevenementen aan deze pilot getuigt van een gezamenlijke toewijding aan duurzaamheid binnen de Brabantse sportevenementensector. Het illustreert de erkenning van deze evenementen voor de noodzaak van milieubewuste initiatieven en de bereidheid om hier samen een steentje aan bij te dragen”, aldus Jeroen.

De duurzaamheidsmanager is ervan overtuigd dat goed gedrag doet volgen. Hij hoopt dat andere evenementen zich snel zullen aansluiten bij de groene koers die Libéma Open samen met ASML Marathon Eindhoven en GP Adrie van der Poel heeft ingezet: “Deze pilot maakt ons pioniers op het gebied van duurzaamheid in de evenementensector. Door gezamenlijk duurzame initiatieven te implementeren, inspireren we hopelijk ook anderen in de sector om stappen te zetten naar een meer milieubewuste benadering van evenementenorganisatie.” 

Een toekomstbestendige evenementensector 

Niet alleen moeder natuur is gebaat bij deze pilot, maar ook voor de aangesloten evenementen zijn er voordelen. “Met de huidige situatie rondom netcongestie in gedachten wordt het steeds lastiger voor evenementen om hun stroomvoorziening op orde te hebben. De inzet van batterijen is hier een van de oplossingen voor”, aldus CEO van Refurb Battery Bob van Kampen. 

Directeur BrabantSport Michel Reinders benadrukt het belang van deze pilot voor de aangesloten evenementen: “Door dit soort duurzame initiatieven te omarmen, verminderen evenementen hun ecologische voetafdruk en bouwen zij aan een positieve reputatie als milieubewuste organisaties. Dit vergroot dan weer hun aantrekkingskracht op sponsors, deelnemers en supporters die waarde hechten aan duurzaamheid, waardoor ze financiële stabiliteit op lange termijn kunnen waarborgen. Zo maken we samen de Brabantse evenementensector meer toekomstbestendig.” 

Toekomstplannen

Deze pilot is natuurlijk slechts een begin. Libéma Open heeft grote ambities op duurzaamheidsgebied: “De toekomstplannen van Libéma Open omvatten het voortzetten en uitbreiden van onze inspanningen voor duurzaamheid, waarbij we streven naar meer innovatieve oplossingen om uiteindelijk onze milieu-impact verder te verminderen”, aldus Jeroen van de Wiel. 

1 WH9199