Baanbrekende sportinnovatie in Eindhoven

De founding partners van het PSV Top Performance Center (PSV, Anna Topsupport en Philips) hebben samen met de Vrije Universiteit Amsterdam en InnoSportLab De Tongelreep een revolutionaire sportinnovatie ontwikkeld: de 3D spierecho. Deze vorm van echografie is in staat om de spiervolumes en spierarchitectuur volledig in kaart te brengen. De innovatie levert een schat aan nieuwe data en inzichten op voor topsporters en trainers.

Meer maatwerk

De 3D spierecho is een speciaal echoapparaat dat bij de voetballers de beenspieren en bij de zwemmers de schouderspieren in beeld brengt. De echo levert informatie op per sporter zoals hoe de spieren eruitzien en hoe deze veranderen als gevolg van trainingen. Het doel van de 3D spierecho is om sporters en trainers meer inzicht te geven in het vermogen dat spieren kunnen leveren en hoe dit door training te verbeteren is. Door voor iedere speler een fysiologisch profiel te maken waarin de 3D echo’s worden gecombineerd met inspanningstesten, wordt inzichtelijk wat per individu de beste persoonlijke aanpak is. Het maatwerk dat voetbal- en zwemcoaches hierdoor kunnen bieden, leidt uiteindelijk tot minder blessures en betere sportieve prestaties.

Minder blessures

De 3D spierecho wordt ook ingezet voor het versnellen van het herstelproces na blessures. Dankzij het betere inzicht in de spieromvang en -opbouw kan er in het geval van een blessure gerichter worden gewerkt aan het herstel. Mogelijk kunnen in de toekomst naast topsporters, ook recreatieve sporters hiervan profiteren. Zo wordt er gewerkt aan een sterker Brabant door sport op meerdere niveaus.

Het PSV Top Performance Center is een samenwerking tussen PSV, Philips en Anna Topsupport. In het project 3D Spierecho werkt het centrum samen met het InnoSportLab de Tongelreep en de VU. Dit project is mede mogelijk gemaakt door BrabantSport en Sportinnovator.