Hightech trainingstool voor BMX Freestyle

In samenwerking met het Urban Sports Performance Centre (USPC) werken wij aan een trainingstool voor BMX Freestyle. Meer over de ontwikkeling van de tool en de samenwerking met USPC lees je hieronder!

Het Urban Sports Performance Centre ontwikkelt een trainingstool voor BMX Freestylers waarmee rijders en coaches/begeleiders in staat zijn om alle bewegingen te monitoren. Hiermee werken we aan gerichte prestatieverbeteringen. De kern van de tool, “het Sports Motion Capture System”, is door het fieldLab zelf ontwikkeld. Dit real-time trackingsysteem hangen we in het hele park van Area51. Door de combinatie van dit trackingsysteem met een 360° smart videosysteem en sensoren op de BMX-fietsen en -rijders kunnen we atleten continu volgen terwijl ze trainen. Daarbij verzamelen we informatie over snelheden, versnellingen, posities in het park en spronghoogtes. Maar ook hartslag, vermoeidheid, houding en kijkgedrag. Al deze data samen brengen we samen op één dataplatform. En dat is erg handig! Prestaties zijn zo makkelijker te onderzoeken en te vergelijken, waardoor er weer gerichte feedback gegeven kan worden. Dit komt weer ten goede aan de topsportprestaties.

Naast het gebruik als trainingstool voor BMX Freestyle bestaan er kansen om met dit systeem ook op andere manieren de BMX Freestyle sport te helpen professionaliseren: denk aan ondersteuning van de jury en het versterken van ‘spectator engagement’ bij wedstrijden. Ook leent de tool zich er met enige aanpassingen voor om te gebruiken bij andere (urban) sport disciplines.

Partners