439

BrabantSport, CyclingClassNL en het Shimano Experience Center lanceren innovatieve sportleerlijn voor jonge wielrenners

BrabantSport, CyclingClassNL en het Shimano Experience Center hebben de handen ineengeslagen om een baanbrekende sportinnovatie te introduceren: de 'Leerlijn Tactiek en Techniek' voor jonge wielrenners en wielrensters. Deze innovatieve leerlijn stelt aspirant-renners in staat om tactische en technische vaardigheden te ontwikkelen door gebruik te maken van televisiebeelden en deskundige analyses van koerssituaties. BrabantSport ziet dit project als een cruciale stap waarbij visualisatie als een essentieel leermiddel wordt ingezet om de toekomst van de wielersport te versterken.

Visualiatie als krachtig instrument

Visualisatie is een krachtig instrument om informatie beter te begrijpen en te analyseren. Door het aanbieden van specifieke beeldinformatie, zoals videobeelden, foto's en infographics, worden in de hersenen mentale representaties van handelingen en bewegingen gecreëerd. Hiermee krijgen renners en rensters meer begrip van een bepaalde strategie of tactiek, zien ze sneller waar verbeterpunten liggen en kunnen ze in wedstrijden betere/snellere beslissingen nemen. Het representatie niveau van de renners en rensters neemt daardoor toe.

In dit innovatieve programma van circa 8 maanden gaan renners en rensters van talententeam CyclingClassNL aan de slag met uiteenlopende technische en tactische vraagstukken. Naast televisiebeelden van koerssituaties zal daarbij ook de expertise van sportprofessionals worden ingezet, waaronder voormalige profwielrenners en analisten. Deze kennis zal jonge renners en rensters voorzien van waardevolle inzichten in de complexe wereld van wielertactiek en techniek. De laatste fase van de leerlijn omvat het toepassen van de verworven kennis in trainingen en wedstrijden, waarbij de jonge talenten de kans krijgen om hun vaardigheden in de praktijk te brengen en te verfijnen.

Nienke Nijenhuis, Directeur Sportief bij BrabantSport: "Deze innovatieve samenwerking tussen BrabantSport, CyclingClassNL en het Shimano Experience Center belichaamt de toewijding van BrabantSport aan het bevorderen van sportontwikkeling en sportinnovatie. We zijn ervan overtuigd dat de 'Leerlijn Tactiek en Techniek' jonge wielrenners en wielrensters zal helpen om hun potentieel volledig te benutten en hen zal voorbereiden op succesvolle carrières in de wielersport." 

Daarnaast ondersteunt BrabantSport het programma van CyclingClassNL inhoudelijk door de inzet van TeamNL experts, die onder de vlag van BrabantSport vallen, op het gebied van voeding en strength & conditioning. 

Martin Truijens, Hoofd Talentcoach bij CyclingClassNL: "Het ontwikkelen van tactische en technische vaardigheden is cruciaal voor de groei van jonge wielrenners. Met deze leerlijn bieden we hen een unieke kans om te leren van de beste en zichzelf te verbeteren door middel van visualisatie en deskundige begeleiding."

Danny Nelissen, Commercieel Manager bij Shimano Experience Center "Als toonaangevende speler in de wielersportindustrie en landelijk erkend Sportinnovator-centrum zijn we verheugd om betrokken te zijn bij dit innovatieve project. Het Shimano Experience Center ondersteunt de leerlijn in brede zin: van facilitair tot inhoudelijk."

De 'Leerlijn Tactiek en Techniek' ging op 17 oktober 2024 van start en biedt jonge wielrenners en wielrensters een unieke kans om hun vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Dit betreft een groep van 25 renners en rensters in de leeftijd van 16 t/m 18 jaar. Deze innovatie belooft de wielersport in Nederland te verrijken en een vruchtbare voedingsbodem te creëren voor toekomstige kampioenen.

583

Partners