Zes Brabantse betaald voetbalorganisaties gaan samenwerken voor maatschappelijke impact

FC Den Bosch, FC Eindhoven, NAC Breda, PSV Eindhoven, RKC Waalwijk en TOP Oss starten gezamenlijk met de concepten Old Stars (Walking Football) en Street League (straatvoetbalcompetitie). De Brabantse betaalde voetbalorganisaties (BVO’s) worden hierbij ondersteund door de Eredivisie CV. Er is een gezamenlijke ambitie om achter en voor de schermen meer samen op te trekken als het gaat om gedeelde maatschappelijke thema’s. De samenwerking is op initiatief van BrabantSport, dat de komende twee jaar vanuit het BrabantSport Fonds, investeert in deze samenwerking. De Brabantse samenwerking heeft als hoofddoel kinderen en senioren aan te zetten tot (meer) bewegen, bewust te laten worden van een gezonde leefstijl en het sociale (wenselijke) aspect te stimuleren.

Voetbalclubs zijn een belangrijk onderdeel van de samenleving en hebben een unieke positie om te verbinden. De kennis uit de sport op het terrein van bijvoorbeeld talentontwikkeling of coaching, kan worden toegepast op de directe omgeving. Via de profclubs kan bewegen voor alle doelgroepen toegankelijker worden gemaakt. Vanuit de daadkracht, de energie en de uitstraling van topsportclubs en profvoetballers, kan door de foundations op een inspirerende manier worden gebruikt in een effectieve aanpak voor persoonlijke en collectieve ontwikkeling.

MVO-collectief
Het Brabantse samenwerkingscollectief wil in de provincie een zo groot mogelijke maatschappelijke impact creëren. Van concurrentie is geen sprake. De clubs hebben dezelfde MVO-ambities om inwoners van Brabant fysiek, mentaal en sociaal te versterken. Zij organiseren de projecten in hun eigen achterland en zien elkaar als collega’s met een gezamenlijke, maatschappelijke Brabantse ambitie. Door projecten op een vergelijkbare manier op te zetten en elkaar hierin te ondersteunen, wordt meer slagkracht gegenereerd. Een aantal foundations is pas recent opgericht. Zij kunnen leren van de foundations die al langer actief zijn. De eerste gemeenschappelijke projecten zijn Old Stars/Walking Football en de Street Leagues.

Old Stars (Walking Football)
Walking Football is een concept van het Ouderenfonds gericht op het fysiek en sociaal in beweging krijgen van ouderen. Voor zestigplussers die graag willen blijven voetballen, maar voor wie dit niet meer lukt in het reguliere (veteranen)voetbal, is Walking Football een uitkomst. De doelstelling van deze vorm van seniorensport is het bevorderen van de fysieke en psychische gezondheid van ouderen. De spelregels zijn aangepast om verantwoord en veilig te kunnen bewegen op een manier die past bij de leeftijd en de fysieke gesteldheid van de beoefenaars. Het concept heeft ook veel aandacht voor het sociale aspect van voetbal. Walking Football wordt bijvoorbeeld aangevuld met andere sport- en beweegvormen, workshops over gezondheidsthema’s en sociale activiteiten. Het actief creëren van sociaal contact en betrokkenheid, levert nieuwe vriendschappen tussen beoefenaars op. Ook worden deelnemers aantoonbaar vaker vrijwilliger bij de voetbalclub.

Street League
Street League is een scholenstraatvoetbalcompetitie voor scholieren van groepen 7 en 8 van de basisschool en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Bij de Street League vindt er een straatvoetbalcompetitie plaats om de gezonde leefstijl van jongeren te bevorderen, de maatschappelijke betrokkenheid te verhogen en hen bewust te maken van actuele maatschappelijke thema’s.

Gedurende het schooljaar gaan scholen de strijd aan met elkaar om te bepalen wie de sportiefste school van de stad is door de inzet van het spelletje voetbal. Hierin draait het niet alleen om het winnen van wedstrijden, maar vooral om sportief gedrag op en rondom de velden. Zo wordt voetbal als middel ingezet om leerlingen te laten bewegen en het gedrag op een positieve wijze te beïnvloeden.

Naast de wedstrijden worden ook maatschappelijke aspecten onder de aandacht gebracht via challenges en workshops. Leerlingen krijgen workshops op gebied van de maatschappelijke actuele thema’s bijvoorbeeld: de gevaren van social media, omgaan met geld, groepsdruk en alcohol, racisme en discriminatie. Met deze unieke samenwerking maken we samen Brabant gelukkiger én daarmee sterker door sport!