"We bouwen samen aan mooie dingen"

Hij woont in Tilburg, maar zijn roots liggen in Eindhoven. Dat is ook de plaats waar Mark den Brok (45) dagelijks werkt met de voetballers van Jong PSV. De vrouwen wel te verstaan. “Twee jaar geleden ben ik overgekomen van de KNVB naar PSV, toen Jong PSV Vrouwen werd opgericht. Samen met het toenmalige CTO Zuid (nu het TeamNL centrum van BrabantSport) en de KNVB hebben we een fulltime programma opgezet. Daar ben ik trots op. Vooral omdat het niet alleen om de sportieve mogelijkheden van de jonge speelsters gaat, maar ook over hun groei als persoon.”
De successen van het aanbod van PSV komen tot stand door de nauwe – bijna dagelijkse – samenwerking met de experts van het TeamNL centrum van BrabantSport. “Ja, dit is echt een geweldige samenwerking. We hebben echt een klik. Wij zorgen voor de voetbalkant, de experts helpen op andere fronten. Via hen worden de speelsters van het beloftenteam gesteund door onder meer een topsportleefstijlcoach en een specifieke trainer voor krachttraining. Dit levert het gewenste totaalplaatje op.”

Goede eindlijsten, maar ook intentie om het hoogste te bereiken
Op de dag van dit gesprek tekende een van zijn speelsters, Maxime Snellenberg, een contract bij de hoofdmacht van de PSV Vrouwen. “Daar doe je het voor. Maar, het is voor ons ook van belang dat de speelsters straks met goede eindlijsten van hun opleiding komen. We noemen dit een duale carrière. Niet alleen een toekomst op het veld, maar ook een toekomst in de gewone maatschappij. Veel speelsters zoals Maxime zijn hier ooit als 14/15- jarige gekomen. De KNVB verzorgt deze instroom en legt al contact op het moment dat de meisjes 12 jaar zijn. Wij kijken naar de intrinsieke motivatie van de jonge speelsters. Bekijken de thuissituatie en scannen ook of er die échte motivatie is om altijd weer beter te worden. Lukt dit dan krijg je een doorgroei naar de top. Voor afvallers in dit proces zijn er nog veel andere plekken waar je met voetbal door kan gaan. Maar, onze trein dendert wel door met de intentie om het hoogste te bereiken.”

In de keuken kijken
Het vrouwenvoetbal neemt in belangstelling de laatste jaren sterk toe. Dat is mooi om te zien. Mark merkt op dat de competities in Nederland redelijk tot goed zijn, maar dat er nog winst te boeken is. “Ook hier is de samenwerking met het TeamNL centrum van belang. We moeten de sporters breed motorisch laten bewegen. Dan is het mooi dat je via samenwerking ook in de keuken van andere sporten kan kijken. We moeten elkaar daarin veel meer opzoeken. Onze samenwerking staat al heel goed op de rit. Via thema-avonden en in deze tijd ook digitale webinars wordt dit aangereikt. Hierdoor worden op termijn de competities aantrekkelijker en beter. Dat is weer goed voor het totale sportklimaat in Nederland. Daar ben ik overigens ook trots op. Het sportklimaat is prima en er gebeurt echt heel veel. Mooi om daar vanuit de vrouwentak van PSV een rol in te kunnen spelen.”

Lees meer in het artikel “Het veld in Brabant is voor mij thuis” waarin Maxime Snellenberg verteld over de samenwerking met BrabantSport en TeamNL centrum Zuid.