TeamNL-experts van BrabantSport laten Brabants sprintkanon Geophrey Coenraad extra knallen

Vanuit haar TeamNL centrum ondersteunt BrabantSport sinds drie seizoenen het schaatsprogramma op het gebied van medisch, strength & conditioning, voeding en topsportleefstijlcoaching. Een van de toptalenten die daar de vruchten van plukt is Geophrey Coenraad. Tussen 19 januari en 1 februari stond de 16-jarige schaatser uit Goirle aan de start van de Jeugd Olympische Spelen in Gangwon, Zuid-Korea. Geophrey behoort tot de snelste sprinters ter wereld, wat hem de bijnaam ‘Brabants sprintkanon’ heeft opgeleverd. In Gangwon stond hij als enige Nederlander aan de start van de 500 meter, de 1500 meter en de massastart. We spraken Geophrey en zijn coach Milan Kocken over de ontwikkeling van het schaatsprogramma, zijn ambities voor de toekomst en de toegevoegde waarde van onze TeamNL-experts.

Doel opleidingsprogramma

Het schaatsprogramma regio Zuid beslaat een groot gebied van Venlo tot Meerkerk. De vaste trainingslocaties zijn de Kunstijsbaan Breda en de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg waar Geophrey traint. De frequentie waarin getraind wordt, is maar liefst tien tot twaalf keer per week. Dat kan behoorlijk uitdagend zijn voor de talenten, zo ziet ook coach Milan Kocken: “Het doel van ons opleidingsprogramma is om de talenten op te leiden voor de grote merkenteams of het KNSB development team in Heerenveen. Ik train jongens en meiden tussen de 16 en 20 jaar die vrijwel allemaal op de middelbare school zitten of aan een vervolgopleiding doen. We vinden het belangrijk dat onze talenten ook hun diploma halen en daarom combineren we talentontwikkeling en onderwijs zo goed mogelijk met elkaar. Dat is een erg tijdsintensieve puzzel waar van alles bij komt kijken.”

“De begeleiding vanuit het TeamNL centrum van BrabantSport is volledig op maat en wordt aangepast naar de behoeften van het desbetreffende talent.”
Milan Kocken, Talentcoach KNSB talent team zuid

Begeleiding TeamNL-experts

De 16-jarige Geophrey kan als geen ander de woorden van zijn trainer beamen: “Het was in het begin wel een uitdaging om mijn schoolrooster en trainingsschema met elkaar te combineren. Door Bregje (Expert Topsportleefstijl & Welzijn, red.) heb ik hierin een betere balans gevonden en leerde ik beter plannen.” En door de begeleiding van voedingsexpert Rob van der Werf komt Geophrey altijd goed beslagen ten ijs: “Rob heeft mij tips gegeven over welke maaltijden ik het beste kan nemen voorafgaand aan een wedstrijd, waardoor ik energieker aan de start verschijn. Ook heeft hij uitleg gegeven over herstelmaaltijden, zodat na trainingen mijn spieren sneller herstellen.”

Coach Milan is ook erg enthousiast over de steun die het schaatsprogramma ontvangt vanuit het TeamNL centrum van BrabantSport: “Bob Willems (Expert Strength & Conditioning) geeft de talenten krachttraining. Met Bob heb ik wekelijks contact over de voortgang van de talenten. Hij helpt mij om de krachttraining per individu af te stemmen, zodat ik nóg meer uit ieder talent kan halen. Rob geeft workshops over voeding, zodat we een schema voor elke schaatser kunnen maken en Bregje gaat in workshops en soms individueel met talenten in gesprek over onderwerpen als zelfreflectie, optimale balans en persoonlijke ontwikkeling. Vóór de ondersteuning van Bob, Rob en Bregje moest ik vrijwel alles zelf doen. Ze zijn alle drie niet voor niets experts in hun vakgebied en ik merk dat ik met hun steun nog meer het verschil kan maken. Zo heb ik meer tijd voor persoonlijke aandacht en kan ik de vertaalslag naar het ijs beter maken. De begeleiding vanuit het TeamNL centrum van BrabantSport is volledig op maat en wordt aangepast naar de behoeften van het desbetreffende talent. Dat is geheel in lijn met mijn persoonlijke visie.”

Van de Jeugd Olympische Spelen naar Olympische Spelen

Geophrey kijkt met veel plezier terug op de Jeugd Olympische Spelen in Gangwon. “Het was allemaal heel nieuw voor mij: nieuwe mensen, een nieuwe omgeving en nieuwe baan. Maar dat alles maakt voor mij niet zoveel uit. Ik vond het alleen maar harstikke leuk om daar te zijn”, aldus Geophrey. Aan drive, ambitie en enthousiasme bij het schaatstalent geen gebrek, zo ziet ook Milan: “Geophrey is heel gretig. Ik moet hem juist afremmen. Van mij heeft hij moeten leren om ook rustig te trainen. Het liefst doet hij alles op topsnelheid. Dat is iets wat hem typeert. Zijn bijnaam ‘Brabants sprintkanon’ lijkt dus wel op zijn plaats. “Die bijnaam, daar doe ik het voor”, zegt Geophrey stralend. “Het is mijn droom voor een commercieel team te schaatsen en ik hoop op een dag op de Olympische Spelen te staan”, besluit hij.

Whats App Image 2024 02 23 at 18 35 02