Sportief feest ‘De Spelen’ gaat door in Brabant

Twee dagen, zes scholen, 500 leerlingen. Op 28 en 29 mei keerde het maatschappelijk sportproject De Spelen weer terug in Eindhoven. Onder toeziend oog van Brabantse (ex-)topsporters Kika van Es (voetbal), Ephrahim Jerry (handbal), Sanne Voets (para-paardensport) en Nadine Broersen (para-atletiek) bracht één uitverkoren leerling de Olympische vlam tot ontbranding tijdens de openingsceremonie. Naast dat we met ons BrabantSport Fonds mogelijk maken dat De Spelen kunnen plaatsvinden in meerdere Brabantse steden zetten onze businessclubleden ‘aanvoerders van ambitie’ zich als vrijwilliger in om de dag in goede banen te leiden.

De Spelen is meer dan een sportdag voor bassischolen. In een voortraject gaan kinderen in het klaslokaal aan de slag met een lesmodule waarin ze meer leren over het belang van sporten en gezonde voeding. Wanneer tijdens de openingsceremonie presentator Marcel de kinderen vraagt of ze beter een flesje water of cola kunnen drinken, roepen alle kinderen dan ook volmondig: ‘water!’ Ook is er een natraject waarin kinderen die enthousiast zijn geworden voor een bepaalde sport actief worden gekoppeld aan een vereniging in de buurt. 

“Ik wil iets teruggeven aan de stad door een rolmodel te zijn voor kinderen.”
handballer Ephrahim Jerry

Een jeugd vol sportplezier  

Sporten en bewegen is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. 1 op de 11 kinderen in Nederland groeit namelijk op in armoede. Een statistiek die handballer Ephrahim Jerry aangrijpt: “Vroeger hadden we het niet breed en heeft de gemeente Eindhoven mij geholpen met regelingen om de contributie voor mij te betalen. Daar ben ik hen eeuwig dankbaar voor en daarom wil ik nu iets teruggeven aan de stad door een rolmodel te zijn voor kinderen.” 

Wethouder Financiën, Sport, Erfgoed en Regio Maes van Lanschot vindt het belangrijk dat de gemeente Eindhoven investeert in de kracht van sport. “Ik ben blij dat we allerlei gemeentelijke regelingen hebben die sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk maken. Desondanks hebben mensen soms nog een duwtje in de rug nodig. Daarom is het waanzinnig goed dat een groot aantal partners zich onder aanvoering van NL Cares en BrabantSport verbinden aan De Spelen.”  

Een deel van de kinderen dat meedoet aan De Spelen komt uit een gezin waarvoor wegens geldgebrek sporten en bewegen bij een vereniging niet is weggelegd. Om ervoor te zorgen dat ook deze groep kinderen toch kan sporten, heeft het BrabantSport Fonds het Jeugdfonds Sport en Cultuur Brabant gekoppeld aan De Spelen. Zij betalen één jaar lang de contributie.  

035

Probeer eens wat anders 

De Spelen wakkeren zowel het vuur in de kinderen als in de topsporters aan: “Als ik naar het plezier en de energie kijk die de kinderen met zich meebrengen, herinnert mij dat weer aan de reden waarom ik in de eerste plaats met paardrijden ben begonnen. Het begint bij plezier maken”, zegt amazone en multi-kampioene Sanne Voets. Tijdens De Spelen maken de kinderen kennis met tien verschillende sporten en spellen. Van sumo worstelen en knotshockey tot het parachutespel en estafette. Een goede zaak volgens Ephrahim, die vroeger als een van de weinige kinderen durfde de overstap van voetbal naar handbal te maken. “Ik wil kinderen graag meegeven dat ze ook andere sporten kunnen proberen dan voetbal. Je moet iets vinden wat je plezier geeft en dat is niet per se de sport die je vriendjes of vriendinnetjes doen. Daarom hoop ik een uithangbord te zijn voor de handbalsport.”  

“Dankzij het BrabantSport Fonds kunnen we nu ook De Spelen naar Brabant brengen en het evenement in meerdere Brabantse steden uitrollen.”
Directeur NL Cares Alle Roodbergen

Uitrol in Brabant 

De volgende editie van De Spelen staat gepland voor september en vindt plaats in Tilburg. Directeur van Stichting NL Cares (initiatiefnemers achter De Spelen) Alle Roodbergen kijkt met een glinstering in zijn ogen over het sportveld van hockeyclub Oranje-Rood waar de editie in Eindhoven plaatsvindt. “Echt geweldig om te zien!” roept hij vol enthousiasme uit. Hij vervolgt: “Sporten en bewegen gunnen wij ieder kind en daarom zijn we hier vandaag. Zonder het BrabantSport Fonds hadden wij hier echter niet gestaan. We zijn al tien jaar actief in de regio Amsterdam en Rotterdam. Dankzij het BrabantSport Fonds kunnen we nu ook De Spelen naar Brabant brengen en het evenement in meerdere Brabantse steden uitrollen.”  

033

Aanvoerders van ambitie zetten zich in als vrijwilliger 

NL Cares is voor de organisatie van De Spelen voor een groot deel afhankelijk van partners uit het bedrijfsleven die financieel een bijdrage leveren en/of vrijwilligers beschikbaar stellen. Alle: “Het BrabantSport Fonds verbindt NL Cares met het Brabantse bedrijfsleven zodat ook de edities in de provincie Noord-Brabant een groot sportief feest worden!” Aanvoerders van ambitie Stefan Aspers van Movico en Patrick Bechthold van ABN-AMRO zijn als vrijwilliger druk in de weer met de kinderen. Iets wat hen veel energie geeft. Stefan: “Sport heeft altijd heel veel betekend in mijn leven en dat doet het nu nog steeds. Daarom wil ik vandaag mijn steentje bijdragen, zodat ook deze kinderen de magie en het belang van sport kunnen ervaren.” Patrick sluit zich aan bij de woorden van zijn mede-aanvoerder: “Kinderen bewegen tegenwoordig steeds minder en dat vind ik zorgwekkend. Soms kijk ik naar buiten en denk ik: waar zijn de kinderen? Vroeger speelden we allemaal buiten. Vandaag zie ik de pure blijdschap bij de kinderen, terwijl ze lekker aan het sporten zijn en dat doet me goed.”  

Deze Aanvoerders zetten zich in tijdens De Spelen:

007 ABN-AMRO
006 Ictivity
005 MB Sportswear
002 Movico
014 SintJoris
024 Tenfold Group
001 Vaessen
018 Veiligesportvloer.nl
003 A ABN-AMRO
007 Acknowledge
015 GebaTrans
011 Kapellerput
009 Vlechtwerk

De Brabantse edities van De Spelen worden mede mogelijk gemaakt door onze Fondspartners: provincie Noord-Brabant, DELA, SIMAC, Libéma, De Mandemakers Groep, Arriva en Goodhabitz.