Nieuwe vriendschappen dankzij EK Petanque

‘S-HERTOGENBOSCH, 31 mei 2021 – De Europese Kampioenschappen Petanque 2022 vinden plaats op de Parade in ‘s-Hertogenbosch. Op het beroemde plein gaan de beste petanquespelers van Europa strijden om de Europese titels. Het maatschappelijke programma van het evenement is minstens zo belangrijk. En dat programma, Bossche Boules, gaat op 14 juni 2021 al van start.

EK Petanque in de strijd tegen eenzaamheid

Eén van de doelstellingen van de Europese Kampioenschappen Petanque 2022 is om sociale eenzaamheid terug te dringen. Het EK is een middel om Bosschenaren nieuwe sociale contacten op te laten doen. Dit gebeurt onder andere door oud én jong in diverse wijken aan te moedigen gebruik te maken van de ruim 60 bestaande petanquebanen in de gemeente. Dat doen we onder meer door diverse gratis toegankelijke wijktoernooien te organiseren.

Pilot 2021

Op 14 juni aanstaande vindt de eerste van zestien avonden van het Bossche Boules Jeu de Boules wijktoernooi plaats. Wethouder Huib van Olden is aanwezig in de Schutskamp om het wijktoernooi om 18:45 uur officieel te openen. De wijktoernooien worden dit jaar in de Schutskamp, Zuid, Hambaken en de Hondsberg (Rosmalen) gespeeld. We koppelen deelnemers op vier avonden aan verschillende teammaatjes uit hun wijk. We werken tijdens deze pilot samen met professionele partijen als S-PORT en Farent, die al in de wijken actief zijn en de deelnemers goed weten te bereiken. Na de verschillende poulewedstrijden in de wijk – waar plezier belangrijker is dan winnen - vindt op de Franse feestdag quatorze juillet de finale plaats op de Parade in ‘s-Hertogenbosch.

Maatschappelijk probleem

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem en onder 65-plussers het grootst. Een grote groep 65-plussers (28%) is niet goed in staat om nieuwe contacten te leggen en deze duurzaam te onderhouden. Deze groep is dus bijzonder vatbaar voor het ontwikkelen en ervaren van sociale eenzaamheid. Daarom heeft organisator Team TOC de samenwerking gezocht met More2Win, maatschappelijk partner van het EK Petanque. Alle partners zetten zich in om met dit programma iets te doen aan het tegengaan van sociale eenzaamheid.

Na afloop onderzoekt More2Win wat gedurende het traject goed heeft gewerkt, hoe de doelstellingen het beste bereikt worden en hoe de sociale contacten na afloop in stand blijven. Na de pilot is het de bedoeling in 2022 meerdere Brabantse steden te laten aanhaken bij het initiatief om de maatschappelijke impact zo groot mogelijk te maken.

Partners

Er zijn diverse partners betrokken bij het programma. Zo is Bossche Boules het eerste project dat het BrabantSport Fonds mede mogelijk heeft gemaakt. Het fonds is onderdeel van BrabantSport en richt zich volledig op de maatschappelijke impact van sportevenementen. Verder is dit project tot stand gekomen dankzij de gemeente ‘s-Hertogenbosch, sportevenementenbureau Team TOC, de Nederlandse Jeu des Boules Bond en lokale Bossche verenigingen als Pétanque Union Bois le Duc.

Pers is op 14 juni van harte welkom vanaf 18:30 uur op de jeu de boules banen van But Vrij, bij de Eendenkooi 3. Alle informatie over Bossche Boules is te vinden op www.bosscheboules.nl.

Jeu de boules wijktoernooi Schutskamp 14 6 2021 38