"Het veld in Brabant is voor mij thuis"

Dagelijks pakt Maxime Snellenberg de (elektrische) fiets om van haar woonplaats Stiphout naar Eindhoven te peddelen. Dat is inmiddels een iets andere route. Daags voor dit interview tekende ze een contract bij de vrouwen van PSV. “Super, mijn eerste doel is bereikt, nu moet ik het gaan waarmaken”, glundert de voormalig Jong PSV speelster. Aangehaakt bij de hoofdmacht van haar club veranderen en enkele zaken. “We trainen op PSV Campus De Herdgang en dat was voorheen bij het TeamNL centrum van BrabantSport. Daar kon ik letterlijk alles doen wat ik wilde om beter te worden. Samen met Bob Willems werkte ik daar twee krachttrainingen per week af. Nu doe ik maandags en donderdags ook kracht, maar op ons eigen trainingscomplex.”

Kinderdagverblijf
Maxime was er al vroeg bij. “Op het kinderdagverblijf voetbalde ik al. Vanaf mijn vijfde heb ik bij clubs in de regio gespeeld. Via Stiphout naar Nuenen en later naar UNA in Veldhoven. Van daar uit kwam ik in het KNVB Talententeam. Uiteindelijk maakte ik de overstap naar PSV waar ik nu doorgroei naar het eerste. Dat is mooi, maar het zal wel even wennen zijn. Alles gaat toch een stuk sneller dan voorheen. Daar moet ik me fysiek op aanpassen. Ook mentaal is dit anders. Gelukkig krijg ik al geweldige ondersteuning van Bregje Den Ambtman op dit vlak. Zij is topsportleefstijlcoach en voor mij ook een hulplijn als psycholoog. In het verleden kon ik weleens blijven hangen in teleurstellingen. Soms al als ik een verkeerde bal had ingespeeld. Via maandelijkse gesprekken met haar groei ik daar overheen.”

Overweldigend
Het moment dat ze voor de eerste keer het veld inliep bij de hoofdmacht maakte indruk op de jonge aanvaller. “Het was best overweldigend. Ook nog eens tegen FC Barcelona in de UEFA Women’s Champions League in Johan Cruyff Estadi in Barcelona. In de competitie staan we op dit moment één punt achter op Ajax, dat moet in te halen zijn. Echte dromen heb ik niet, maar met PSV bekers of andere prijzen pakken is wel een mooi toekomstbeeld. Ik droom niet van transfers, maar mocht het ooit zover komen dan is Barcelona wel mijn favoriete club. Mijn idool is Messi, die gisteren er tegen PSG weer even lekker eentje in wist te knallen. Hopelijk lukt mij dat morgen ook tegen Excelsior.” En dat lukte. Maxime maakte haar eerste minuten in de competitie tegen Excelsior en pikte haar eerste PSV-goal mee. Helaas zonder publiek, vanwege de beperkingen. “Daar droom ik dan wel weer van, spelen voor veel toeschouwers. Over de media-aandacht hoor je ons niet klagen. Afgelopen zondag waren we gewoon in de reguliere Studio Sport uitzending te zien. Maar hopen dat er straks meer mensen langs de lijn komen te staan. Of ik bijgelovig ben voor een wedstrijd? Nee, daar heb ik niets mee. Ik ga gewoon het veld in. Het veld in Brabant, want dat is voor mij thuis!”

Paspoort

Naam: Maxime Snellenberg
Leeftijd: 17 jaar
Eerste club: Stiphout
Huidig team: Vrouwen PSV
Rugnummer: 29
Idool: Messi

Lees meer in het artikel “We bouwen samen aan mooie dingen” waarin Mark den Brok verteld over de samenwerking met BrabantSport en TeamNL centrum Zuid.