BrabantSport Fonds project Game Of Your Life creëert gelijk speelveld voor jonge meiden

Elke dinsdagavond verzamelen ruim 25 meiden tussen de 13 en 18 jaar zich in de gymzaal aan de Don Boscostraat in Eindhoven voor een nieuwe sessie van Game Of Your Life. Dit maatschappelijke project is een initiatief van More2Win en Rocky Hehakaija van Favela Street dat wordt gesteund vanuit het BrabantSport Fonds. Game Of Your Life creëert een gelijk speelveld voor alle jonge meiden, ongeacht hun afkomst, financiële positie of thuissituatie. Het Game Of Your Life-programma biedt gastsprekers, workshops, sportlessen en uitstapjes, zodat deelneemsters in groepsverband aan eigen doelstellingen kunnen werken. Het project is nu voor de tweede keer in Eindhoven gestart en breidt zich uit naar ‘s-Hertogenbosch. Sommige avonden zijn extra bijzonder, omdat bijvoorbeeld de kracht van (top)sport wordt ingezet om een verschil te maken. Zo was women’s NBA basketbalster Chatilla van Grinsven onlangs aanwezig in haar geboortestad om de groep te inspireren.

Een openhartig verhaal

Zodra Chatilla voor de groep staat is het muisstil in de zaal. De ex-basketbalster neemt de meiden mee in een openhartig verhaal over haar jeugd, de sterke band met haar inmiddels overleden vader en haar weg naar de top. “Ik probeer mijn gevoel te tonen en eerlijk te zijn tegen de meiden. Zonder die twee dingen kun je geen connectie met hen maken. Ik kan alleen van de meiden verwachten dat ze zich durven openstellen wanneer ik dat ook doe”, legt Chatilla uit. Ze vervolgt: “Ik zie mijn jongere zelf terug in deze meiden. Net zoals een groot deel van de groep heb ik ook een andere etnische achtergrond en dat was niet altijd makkelijk. Iedereen krijgt weleens te maken met pesten, het niet lekker in je vel zitten of het gevoel dat je niet meetelt. Game Of Your Life leert de deelneemsters over respect, teamwork, eigenwaarde en normen en waarden. Als de meiden deze eigenschappen tonen is the sky the limit.”

“Ik geloofde niet dat ik bepaalde dingen zou kunnen bereiken, maar de woorden van Chatilla hebben mij gemotiveerd.”
Deelneemster Safa

Impact

Naast Chatilla zijn ook drie begeleidsters van Dynamo Jeugdwerk aanwezig. Elke week leiden zij de sessies in goede banen, verzorgen ze het theoriegedeelte en sporten ze samen met de groep. Jeugdwerker Laila El Malki: “Ik was vroeger een beetje een stil en onzeker meisjes. Dat ik nu met mijn collega’s de meiden verder kan helpen doet me goed.” De meiden zijn sinds begin 2024 bezig met het Game Of Your Life-project. Deelneemsters Sharileen, Safa en Elise delen hun ervaringen. “Ik doe mee aan Game Of Your Life om te werken aan mijn zelfvertrouwen en meer vrienden te maken.” Die laatste doelstelling is al behaald. Ze kijkt lachend naar Sharileen en Safa die ze voorafgaand aan Game Of Your Life nog niet kende. Sharileen blikt terug op de avond: “De presentatie van Chatilla heeft echt impact op mij gehad, omdat ik nu meer vertrouwen heb in mijn eigen kwaliteiten.” Safa sluit zich aan bij de woorden van haar vriendin: “Ik geloofde niet dat ik bepaalde dingen zou kunnen bereiken, maar de woorden van Chatilla hebben mij gemotiveerd.”

2 WH4465

Future Leading Players

Marieke Maas, directeur maatschappelijk BrabantSport, is trots op de bijdrage die het BrabantSport Fonds levert aan dit project: “Via het BrabantSport Fonds dragen we bij aan vitaliteit en inclusiviteit. Game Of Your Life is een prachtig voorbeeld waar sport als middel letterlijk en figuurlijk levens verandert. De kracht van sport is zoveel meer dan enkel bewegen. Trots op de tweede editie van dit project. Dat er nog veel edities mogen volgen.”

Anke Collart, Sport Impact Maker van More2Win is blij dat het BrabantSport Fonds direct de meerwaarde zag van dit project. “Ik ben blij met de financiële steun vanuit het fonds zodat Game Of Your Life werkelijkheid kon worden. Deelneemsters kampen met uiteenlopende obstakels, zoals een moeilijke thuissituatie, een gebrek aan zelfverzekerdheid of pesterijen op school. Game Of Your Life helpt deze meiden mentaal weerbaarder te worden. Wat Game Of Your Life uniek maakt ten opzichte van soortgelijke initiatieven is dat we een halfjaar wekelijks bezig zijn met deze groep meiden, waardoor we écht iets teweeg kunnen brengen samen. Je ziet de effecten al na drie weken. De persoonlijke groei zal aan het einde enorm zijn. We leiden de meiden op tot ‘Future Leading Players’, wat inhoudt dat ze een rolmodel worden voor andere mensen in hun wijk en/of omgeving waarin ze opgroeien. Net zoals Chatilla nu een rolmodel voor hen is.”

"Als mijn leven op aarde is afgelopen, wil ik zoveel mogelijk mensen hebben geïnspireerd"
Chatilla van Grinsven
2 WH4591

Een nalatenschap

Na een bewogen basketbalclinic en een afsluitend partijtje gaat Chatilla bezweet, maar voldaan op een bankje in de gymzaal zitten. “Het was altijd mijn persoonlijke doel om de basketbaltop te halen. Maar in mijn ogen is het ultieme levensdoel een nalatenschap te creëren voor de volgende generatie. Als mijn leven op aarde is afgelopen, wil ik zoveel mogelijk mensen hebben geïnspireerd, net zoals mijn idool Michael Jordan dat voor mij heeft gedaan. Ik streef ook naar zo’n legacy, maar dan op mijn eigen manier. Vroeger wilde ik net zoals Michael Jordan zijn, later leerde ik dat het grootste geluk is om de beste versie van jezelf te worden. Ik hoop dat ik dat de meiden kan meegeven, want iedereen heeft unieke talenten en kwaliteiten om door te geven aan anderen.”

Het project Game Of Your Life is een samenwerkingsverband tussen More2Win, Het BrabantSport Fonds, Gemeente 's-Hertogenbosch, PowerUp073, FC Den Bosch Foundation, Gemeente Eindhoven, Dynamo Jeugdwerk, Favela Street en Nationaal Fonds voor de Sport.