Zwemmen

Maarten Brzoskowski

‘Mijn broer zwom vroeger bij DBD in Best. Ik moest mee naar de trainingen. Uiteindelijk ben ik zelf ook maar in het water gesprongen, omdat me dat leuker leek dan op de kant te blijven zitten.

'En dus begon Maarten net zoals zijn broer met zwemmen bij de Brabantse Dolfijnen in Best. Al snel bleek dat hij er talent voor had. Hij ging meer en meer trainen en na 1 jaar maakte hij de overstap naar PSV in Eindhoven, omdat daar gewoonweg meer mogelijkheden waren. De jonge zwemmer wist zich eind 2015 al te plaatsen voor de Olympische Spelen. Op de 400 vrij klokte hij een tijd van 3.47.32 en haalde daarmee ruimschoots de Olympische limiet. Die tijd heeft alles in zich om ook een Olympische finale te halen.

‘Ik hoop mensen te inspireren met mijn prestaties, vooral jongere zwemmers. Toen ik zelf nog een kleine zwemmer was, keek ik op naar Olympische zwemmers met de gedachte: wow, dat wil ik later ook. Ik heb alles op alles gezet om die droom waar te maken, en tot nu is dit het zeker meer dan waard geweest.Ik doe mee aan de gaafste wedstrijden op de gaafste plekken ter wereld. Ik hoop dat, door te laten weten dat het heel gaaf is wat ik mag doen, andere sporters ook daarvoor willen gaan. In het water voel je je lekker vrij, gebruik je alle spiergroepen en zwemmen is helemaal niet blessuregevoelig. Give it a try!’

‘Ik hoop mensen te inspireren met mijn prestaties, vooral jongere zwemmers.'
Maarten Brzoskowski