BMX-Freestyle

Kevin van Ekert

Kevin van Ekert is een rolstoelskater die niet alleen het beste uit zichzelf wil halen, maar ook zijn sport zo groot mogelijk wil maken. Ook als hij zelf niet meer kan skaten, wil Kevin zich hard maken voor het rolstoelskaten in Nederland. Tot 2011 was Kevin een kerngezonde jongen. Toen kwam het moment dat hij op de scooter stapte en geen voorrang kreeg van een automobilist. Sindsdien zit de nu 26-jarige Kevin in een rolstoel. “Ik heb een Complex Regionaal Pijnsyndroom in mijn rechterbeen”, legt Kevin uit. “Mijn rechterbeen functioneert niet meer, ik heb er 24 uur per dag pijn aan. Later zijn ze er ook nog achter gekomen dat ik een hernia heb.”

Eerste kennismaking met rolstoelskaten
Ondanks de pijn die continu aanwezig is, heeft Kevin nu grip op zijn leven. “Maar dat heeft wel heel lang geduurd. Ik heb zes jaar lang in een zware depressie gezeten. Zo zwaar zelfs dat ik het leven niet meer zag zitten. Toen heb ik ervoor gekozen om een hond te nemen. Dat is echt mijn maatje. Door hem kreeg ik weer een dag- en nachtritme en kwam ik weer onder de mensen.” En daardoor kreeg Kevin ook weer interesse in nieuwe dingen. “Zo ontdekte ik het rolstoelskaten via een filmpje op YouTube.”

Toch was Kevin er nog niet direct van overtuigd dat het ook in Nederland mogelijk zou zijn om de sport te beoefenen. “Het filmpje was opgenomen in Amerika, dus ik dacht dat het hier niet zou kunnen. Maar toen ik in 2016 naar het Wheelchair Skills Event ging, zag ik dat er ook Duitsers aan rolstoelskaten deden. Als zij het kunnen, dan kan ik het ook”, stelt Kevin zelfverzekerd. “Vervolgens heb ik een eigen skatestoel laten bouwen in Amerika. En wat ik daar nu allemaal mee doe, is onvoorstelbaar!”

Rolstoel als BMX
“De adrenaline, de kick en grenzen verleggen”, dat maakt voor Kevin het rolstoelskaten zo mooi. “Voor mijn ongeluk heb ik ook wel eens aan BMX gedaan. Geen wedstrijden, maar puur met vrienden lekker fietsen. Dit lijkt daar heel erg op. Voor mij is mijn rolstoel dan ook geen beperking meer. Het is echt mijn BMX. Overal waar ik kom, kan ik iets doen met mijn rolstoel. Dat wil ik ook graag aan anderen laten zien.”

Kevin wil graag andere jongeren met een beperking inspireren. “Ik wil laten zien dat een rolstoel ook gewoon cool kan zijn. Het maakt niet uit wat je in het skatepark doet, maar dat je daar ook met een rolstoel kunt rijden is al hartstikke gaaf. Jong of oud, zwaar beperkt of geen beperking; iedereen is op het skatepark en op de skatebaan hetzelfde.”

Op eigen kracht
Omdat de sport in Nederland nog niet echt leeft, heeft Kevin geen trainer of personal coach. Toch heeft hij binnen twee jaar al een prachtige prestatie neergezet. “Ik ben op eigen kracht tweede van de wereld geworden”, vertelt Kevin trots. “Ik heb alleen de mensen van het skatepark in Eindhoven, Area 51. Zij hebben ontzettend veel voor me betekend. Ik ben heel blij dat ik die mensen achter me heb staan. Als ik hen niet had, was het allemaal een stuk moeilijker geweest.”

Kevin’s ambities in het rolstoelskaten reiken verder dan zijn eigen prestaties op de skatebaan. “Over vijf à tien jaar, als mijn lichaam het zelf niet meer aan kan, wil ik me echt hard gaan maken voor de sport in Nederland. Dan hoop ik dat de sport onder een sportbond valt en dat we wellicht trainingen kunnen geven zodat we misschien de toppers in Nederland eruit kunnen vissen en ze naar het hoogst haalbare niveau kunnen brengen. Het zou ook wel heel gaaf zijn als we uiteindelijk wedstrijden naar Nederland kunnen halen.”

Vanuit zijn eigen ervaring heeft Kevin nog een boodschap voor iedereen met een beperking. “Een rolstoel is zeker niet het einde! Je kunt er veel meer mee dan de meeste mensen denken, maar als je het niet probeert, weet je ook niet of het werkt.”

'Ik wil laten zien dat een rolstoel ook cool kan zijn.'
Kevin van Ekert