Dat gezond eten erg lekker kan zijn bewijst instructie-chef Mark Willemse. Samen met freestyle voetballer en BrabantSporter Nasser El Jackson maakt hij twee verrukkelijke snacks boordevol energie in de keuken van Mandemakers. Komen de Veggie Power Muffin en Crispy Power Bar binnenkort ook uit jouw oven? Bekijk hier beide recepten en probeer ze zelf!
BrabantSport en De Mandemakers Groep: een gezonde samenwerking
De Mandemakers Groep is trots partner van BrabantSport. Via het BrabantSport Fonds leveren zij een bijdrage aan maatschappelijke sportprojecten die duizenden Brabanders helpen om fysiek actiever, mentaal sterker en sociaal meer verbonden te worden. BrabantSport en DMG raken elkaar ook op het thema gezonde voeding. Want, van gezond eten word je groot, sterk en weerbaar. Net zoals onze topsporters!

Gerecht 1: De Veggie Powermuffin
Een overheerlijke, dampende muffin uit de oven vol groenten. Smeuïg, hartig en verrassend. Een echte powerboost voor jong en oud!
Recept Veggie Powermuffin
De Veggie Powermuffin, speciaal voor kinderen, is een heerlijke en voedzame traktatie die perfect is voor in de lunchtrommel of als snack na het sporten. Deze muffins zitten boordevol verstopte groenten zoals wortels, courgette en spinazie, waardoor ze een gezonde keuze zijn zonder dat kinderen het doorhebben. Volg onderstaande stappen en maak deze machtige muffin zelf!
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Baktijd: 20 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Moeilijkheid: makkelijk
Benodigdheden:
- 1 muffinbakvorm met 12 holtes
Ingrediënten:
- 1 middelgrote (210g) courgette, geraspt
- 1 middelgrote (110g) wortel, geraspt
- 30g diepvrieserwten
- 30g diepvriesmaïs
- 125g cheddar kaas, geraspt
- 125ml melk
- 60g Griekse yoghurt
- 60ml olijfolie
- 2 eieren
- 3 eetlepels gehakte peterselie
- 250g volkoren bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- ½ theelepel zout (niet toevoegen voor baby's)
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 160°C Hetelucht Plus.
Stap 1 - Leg de geraspte courgette en wortel op een schone theedoek en wring al het sap eruit.
Stap 2 - Doe de kaas, melk, yoghurt, olijfolie, eieren in een mengkom en roer tot alles goed gemengd is.
- Meng de bloem en het bakpoeder en voeg dit langzaam toe. Voeg de courgette, wortel, erwten en maïs toe en meng alles door.
Stap 3 - Vet een muffinbakvorm in met olie of boter. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de 12 holtes.
Stap 4 - Bak gedurende 20-25 minuten op 160°C Hetelucht Plus. Controleer met een satéprikker of de muffins gaar zijn; de prikker moet er schoon uitkomen.
Notities
- In dit voorbeeld is volkoren bloem gebruikt, maar je kunt ook gewone bloem of een mix van beide gebruiken.
- Bewaar het sap van de groenten! Verspilling = zonde. Tip: voeg het toe aan smoothies of pastasauzen.
- Roer het mengsel niet te veel; het moet dik en klonterig zijn.

Gerecht 2: De Crispy Power Bar
Een knapperige, warme energiereep uit eigen oven die naar meer smaakt. Krokant, fruitig en vers. Een krachtige energieboost zonder te veel suiker.
Recept Crispy Power Bar
Een lekkere mix van noten en fruit, extra energie om te leren of te presteren bij het sporten. Koolhydraten kan je op verschillende manieren binnenkrijgen. Geraffineerde suiker heeft absoluut niet onze voorkeur. We kiezen daarom voor natuurlijke suikers uit gedroogd fruit. Gedroogd fruit heeft als voordeel dat het naast de suikers/koolhydraten, veel vezels en vitamines bevat. Beide stoffen zijn belangrijk om de energie zo goed mogelijk vrij te laten komen. Volg onderstaande stappen en maak deze reuzelekkere reep zelf!
Tijd: 45 minuten
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Baktijd: 30 min
Totale tijd: 40 minuten
Moeilijkheid: makkelijk
Ingrediënten:
- 100 gram boter
- 200 gram havermout
- 100 gram zonnebloempitten
- 50 gram sesamzaad
- 50 gram gehakte walnoten
- 3 el honing
- 100 gram lichte muscovado suiker
- 1 tl gemalen kaneel
- 100 gram gedroogde cranberries
Benodigdheden:
- Bakvormpjes
- Bakplaat
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 160 °C Hetelucht Plus
Stap 1 - Verdeel de havermout, zonnebloempitten, sesamzaad en walnoten over een bakplaat en zet in de oven. Bak gedurende 10 minuten.
Stap 2 - Verwarm de boter en voeg de honing en suiker toe.
Stap 3 - Voeg de haver, kaneel en cranberries toe en meng goed door.
- Beboter een bakvorm en voeg het mengsel toe, druk dit lichtjes aan.
Stap 4 - Zet de bakvorm in de oven en bak op 180 °C Hetelucht Plus (Crisp functie aan) gedurende 30 minuten.
Stap 5 - Laat het geheel afkoelen in de bakvorm en snijd in dikke repen.
- Bewaar de repen in een afgesloten bak.