BrabantSport laat heel Eindhoven zwemmen

In Brabant moet iedereen mee kunnen doen, ook als het om sport gaat. Daarom heeft BrabantSport het initiatief genomen voor Heel Eindhoven Zwemt. Tijdens de FINA/airweave Swimming World Cup in augustus in Eindhoven, kreeg een groep kinderen uit de bovenbouw hun eerste zwemles.

Jaarlijks verlaten 10.000 tot 15.000 kinderen in Nederland de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak zijn dit kinderen die vanwege een culturele of sociale achtergrond niet bekend zijn met zwemlessen, of die zich de lessen niet kunnen veroorloven. Buiten het gevaar dat het niet hebben van een zwemdiploma met zich meebrengt, zorgt het er ook vaak voor dat deze kinderen niet mee kunnen op schoolkamp of naar kinderfeestjes.

Spin-off

Om maatschappelijke spin-off te creëren bij grote sportevenementen startte BrabantSport met het evenement Heel Eindhoven Zwemt. BrabantSport organiseert dit evenement samen met More2Win en de gemeente Eindhoven. Twintig Eindhovense scholen deden deze editie van de World Cup mee aan Heel Eindhoven Zwemt. In aanwezigheid van Brabantse Olympische zwemster, Maud van der Meer, kregen de basisschoolleerlingen uit de bovenbouw zonder zwemdiploma hun eerste zwemles tijdens dit internationale zwemevenement. In het aankomende jaar krijgen deze 36 kinderen wekelijks gratis zwemles, zodat zij volgend jaar kunnen afzwemmen voor hun zwemdiploma. Het uiteindelijke doel van dit project is zorgen dat zo veel mogelijk kinderen die de basisschool verlaten de basiskennis van het zwemmen beheersen

Sociale Veerkracht

Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur van de provincie Noord-Brabant: “In Brabant investeren we in sport in de volle breedte, niet alleen in de top. In ons sportplan is ook opgenomen dat we zo veel mogelijk maatschappelijke spin-off willen verbinden aan grote sportevenementen in de provincie. Eerder deden we dat bijvoorbeeld bij de Warandeloop met Team Refugee, waarbij we vluchtelingen laten meedraaien als vrijwilliger bij sportevenementen om ze van daaruit te begeleiden naar duurzaam werk. Bovendien is het versterken van de sociale veerkracht een belangrijke opgave in deze bestuursperiode, en die twee zaken komen bij Heel Eindhoven Zwemt mooi bij elkaar. Dit is de eerste keer, maar het is de bedoeling dat we dit project op meer plaatsen gaan doen, over meerdere jaren.” 

Toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband is blij met ‘Heel Eindhoven zwemt’. “We willen een spectaculair zwemevent neerzetten met meer beleving in en rondom het zwembad. Ik vind het mooi om te zien dat de jeugd gestimuleerd wordt om te leren zwemmen. Ieder kind verdient basale zwemveiligheid. Het is daarom fantastisch dat BrabantSport dit mogelijk maakt. Dit zijn wellicht onze kampioenen van de toekomst!” 

Partners

BrabantSport is initiatiefnemer van het project, dat verder moet groeien door aansluiting van andere partners, zoals de KNZB, het Jeugdsportfonds en sponsoren. Met als gezamenlijke doel: Brabant sterker maken door sport.